Oron för cyberattacker växer inom bank- och finanssektorn

Det finns en växande oro för cyberattacker inom bank- och finanssektorn inför 2021. Det inte bara är hackare utifrån som oroar, utan även egna anställda och konkurrenter utgör ett stort hot, visar PwC:s branschrapport.
Oron för cyberattacker växer inom bank- och finanssektorn - hackare-cyberattack-900
Genrebild hackare. Foto: Thomas Winje Øijord / TT

Många bolag inom bank- och finanssektorn tror att branschen kommer att råka ut för cyberattacker mot till exempel kritiska affärstjänster och molntjänster under året, visar resultaten från PwC:s internationella branschrapport Digital Trust Insights – Financial Services.

”6 av 10 chefer inom bank- och finans säger till oss att branschen kommer att råka ut för cyberattacker mot kritiska affärssystem under det närmaste året. Lika många tror att attacker mot molntjänster kommer att äga rum”, säger Anders Carlsson, som är ansvarig för Cyber Security inom PwC Sverige, i ett pressmeddelande.

Den största riskgruppen när det gäller utförande av en större cyberattack under de närmaste 12 månaderna pekas ut som erfarna cyberkriminella. Men 52% anger konkurrenter och 50% nuvarande anställda som troliga förövare.

”När det gäller coronapandemin så ser vi en har en tydlig och långsiktig påverkan på cybersäkerhetsarbetet inom bank- och finansbranschen. 51 procent av de medverkande i undersökningen menar till och med att cybersäkerhet kommer att vävas in i varje affärsbeslut. Bara tre procent uppger att coronapandemin inte kommer att påverka arbetet med cybersäkerhet inom branschen”, säger Anders Carlsson

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.