Uber slängs ut från London – rasar i förhandeln

Uber nekas förnyad licens för att bedriva taxiverksamhet i den brittiska huvudstaden, enligt ett beslut från Londons transportmyndighet TFL på måndagen. Taxibolagets aktie handlades ned 7 procent i den tidiga amerikanska förhandeln på måndagen.

TFL har noterat ett “mönster av misslyckanden” hos Uber, enligt ett uttalande från en talesperson för myndigheten, rapporterar flera medier.

Det amerikanska taxibolaget Uber tilldelades under förra sommaren en 15-månaders licens från myndigheten Transport for London (TFL) som möjliggjorde verksamheten. Det är denna licens som nu löper ut och som inte kommer att förnyas.

Uber har även tidigare, innan det senaste förnyandet av licensen, fått tillståndet indraget av TFL. Myndigheten uppgav i samband med att licensen återtogs att Ubers “inställning och agerande demonstrerar bristande ansvarstagande från bolagets sida”.

Förseelser som Uber anklagades för av myndigheten inbegrep hur förares hälso- och icke-kriminella status säkrades, en underlåtenhet att rapportera allvarlig brottslighet relaterad till verksamheten samt bruk av teknik som möjliggör bedrägerier.

Beskedet innebär att Uber riskerar att försvinna som taxialternativ från den viktigaste marknaden globalt, givet att 3,5 miljoner Londonbor nyttjar Uber regelbundet. Fönstret för Uber att överklaga är 21 dagar och beskrivs som litet – men om en sådan överklagan lämnas in kommer Uber mest troligt att få fortsätta bedriva verksamhet under processens gång, enligt rapporter från radiokanalen LBC. Det finns i dag omkring 45.000 Uber-förare i staden.

Under helgen rapporterade också Sky News att TFL övervägt att ta till “det nukleära alternativet” att neka Uber rätten att bedriva verksamhet i London.

Ubers verksamhet i London har likt i många andra av världens storstäder mötts av häftig kritik från konventionella taxiaktörer, som i London verkar i stor skala med de ikoniska så kallade “black cab”-bilarna. Konkurrensen har dock tätnat även utöver Ubers verksamhet sedan estniska Bolt, franska Kapten och indiska Ola på senare tid tilldelats licens.

Ubers aktie noterades på New York-börsen i våras och har sedan dess rasat med runt 30 procent.OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
    Annonstorget Premium i samarbete med King Street Media Annonsera här