UIf Kristersson sörjer Gustaf Douglas bortgång: ”Gjort stor samhällsnytta”

Statsministern hyllar Gustaf Douglas i en kommentar till Affärsvärlden. "Gustaf var otroligt viktig för svenskt näringsliv och industri", skriver Ulf Kristersson om finansmannens död.
UIf Kristersson sörjer Gustaf Douglas bortgång: ”Gjort stor samhällsnytta” - Namnlös design (9)
Foto: TT

Under onsdagseftermiddagen kom beskedet att finansmannen och Latour-grundaren Gustaf Douglas avlidit. Han blev 85 år. Gustaf Douglas hade under många år också höga positioner i Moderaterna, och satt i partistyrelsen från 2002 till 2015.

Statsminister Ulf Kristersson skriver i en kommentar till Affärsvärlden:

”Gustaf var otroligt viktig för svenskt näringsliv och industri.

Han var dessutom djupt samhällsengagerad, och har gjort stor samhällsnytta i Moderaternas partistyrelse. Mina kondoleanser till Gustafs familj”, skriver Kristersson om Douglas.

Många näringslivsprofiler uttrycker också sin sorg över Gustaf Douglas bortgång.

”Gustaf började sin bana på DN och det intellektuella förhållningssättet hade han hela tiden med sig. Han hade en otrolig formuleringsförmåga. Vid ett middagsbord satt man och skrattade hela tiden då han ständigt levererade one-liners”, säger Sven Hagströmer till Svenska Dagbladet.

Han säger också:

”Han blev inte bara rik för egen del utan skapade också förutsättningar för andra affärsmän att bli framgångsrika. Jag tänker främst på Melker Schörling. Gustav Douglas hade en avgörande betydelse för hans företagsbygge.”

”Jag beklagar hans bortgång”

Dagens industri har pratat med flera personer i näringslivet som uttrycker sin sorg.

”Han har under lång tid varit en förgrundsgestalt, jag beklagar hans bortgång oerhört mycket. Det är en man med stark profil som jag och vi på Investor hade den största respekt för”, säger bland annat Investors ordförande Jacob Wallenberg till DI.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från Trapets