Unika siffror – län för län: Stockholmare slår övriga svenskar på börsen

Avanzas kunder har fått stryk av börsen det senaste året. Stockholmare har lyckats bättre än investerare i alla andra län, visar data som nätbanken tagit fram för Afffärsvärlden.
Nicklas Andersson på Avanza.
Nicklas Andersson, sparekonom på Avanza.

Bor du i Värmland eller Örebro och investerar på börsen? Aj då. Bland Avanzas kunder har värmlänningarna haft en snittavkastning på -9,2% i det senaste året. Investerarna i Örebro län har haft en snittavkastning på -9%. Det visar statistik som sparekonomen Nicklas Andersson tagit fram för Affärsvärldens räkning.

“Senaste året har varit utmanande och många har ruvat på torrt krut eller allokerat om en del mot räntefonder. När väl börsen bottnade i oktober och därefter bjöd på en snabb uppgång så hamnade många på efterkälken. Sen ska sägas att breda börsen faktiskt gått väsentligt sämre än OMXS30 senaste året och våra kunder äger ju inte bara OMXS30-bolag. Att just värmlänningarna tar jumboplatsen tror jag påverkas av ‘Värmlands stolthet’ Embracer som haft en tuff period med en nedgång på -38% senaste året”, säger han

Men i vilket län har Avanzas kunder haft den bästa genomsnittliga avkastningen de senaste 12 månaderna? Svaret är – Stockholm. Där ligger snittsiffran på -6,3%.

“Vi svenskar är aktietokiga i ett internationellt perspektiv och regionalt inom landet är folksporten som starkast i Stockholm, som ju också är hem för Stockholmsbörsen. Övning ger färdighet”, säger Andersson.

Du är norrbottning – vad säger du om deras genomsnittliga avkastning på -7,8%?

”Det är naturligtvis en siffra som gläder mig. Jag kommer ihåg för många år sedan när väldigt många högt norröver ruvade på Northland Resources, det var ingenting som rosade portföljen om vi säger så. Norrbottningar kanske har haft enklare att ha is i magen under det senaste turbulenta året.”

Norrbottningarna har bara stockholmarna, Uppsala, Kronoberg och Östergötland framför sig. Är de inspirerade av dig?

“Haha, ja det kan man ju intala sig själv om man vill sätta sig på höga hästar. På marginalen kan nog vissa norrbottningar tycka att det är lite roligt med en bodensare på Avanza. Jag hoppas att jag inspirerat några till ett bättre långsiktigt sparande och att sitta lugnt i båten när det piskar upp till storm på börshavet.”

Något annat som sticker ut för dig när, det gäller den här statistiken?

“Det som sticker ut är att värdebolag gått väsentligt mycket bättre i ett läge med hög inflation och kraftigt stigande räntor. Det skiljer nästan 10 procentenheter mellan OMXS30 och breda börsen, där den sistnämnda haft det tufft men samtidigt nog är en bättre barometer för våra kunders avkastning.”

OMXS30 är upp 7,6% det senaste året. OMXSPI är ner 2,5% de senaste tolv månaderna.

“Underskatta aldrig en lantis”

Avanzas sparekonom har dessutom tagit fram data för storstäderna Stockholm, Uppsala, Göteborg och Malmö. Även där har stockholmarna lyckats bättre än de andra investerarna.

Anna Kinberg Batra sa att stockholmare är smartisar än lantisar. Är du beredd att hålla med när du ser de här siffrorna?

“Haha, underskatta aldrig en lantis. Aktier har länge varit en regional folksport med tonvikt på Stockholm men resten av landet kommer, och det med besked. Sen ska vi komma ihåg att en stor del av Stockholm utgörs av inflyttade lantisar som investerar på börsen. Nu har ju Anna Kinberg Batra blivit styrelseordförande för Swedish Space Corporation så hon spenderar nog en del tid i Kiruna och har troligtvis insett att man aldrig bör räkna ut en lantis”, säger Nicklas Andersson och fortsätter:

”Sist men inte minst noterar jag att avkastningen bland våra storstäder är som bäst ju närmare börsen man befinner sig. Stockholmarna klarar sig bäst, följt av Uppsalaborna, Göteborgarna och sist men inte minst Malmöiterna. Det är en trend – vet stockholmarna något vi andra inte känner till?”

Län Median-avkastning rullande 12 månader Snitt-avkastning rullande 12 månader
Blekinge -4,30% -8,60%
Dalarna -4,20% -8,70%
Gotland -3,30% -8,20%
Gävleborg -3,50% -7,90%
Halland -4,30% -8,90%
Jämtland -3,90% -8,40%
Jönköping -4,40% -8,90%
Kalmar -4,00% -8,70%
Kronoberg -3,50% -7,60%
Norrbotten -3,20% -7,80%
Skåne -3,20% -8,10%
Stockholm -1,60% -6,30%
Södermanland -3,60% -8,50%
Uppsala -2,10% -6,80%
Värmland -4,70% -9,20%
Västerbotten -3,20% -7,90%
Västernorrland -4,50% -8,90%
Västmanland -3,50% -8,30%
Västra Götaland -3,80% -8,60%
Örebro -4,30% -9,00%
Östergötland -3,00% -7,50%
Övriga -2,80% -7,30%
Totalt -2,80% -7,70%
Postort Median-avkastning rullande 12 månader Snitt-avkastning rullande 12 månader
Malmö -2,90% -8,30%
Göteborg -3,00% -7,80%
Uppsala -1,80% -6,40%
Stockholm -1,30% -5,20%
Totalt -2,00% -6,60%
Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.