Uppåt för Stockholmsbörsen

Stockholmsbörsen var vid lunchtid på måndagen upp något i spåren av kinesiska stimulansförhoppningar som lyfte Kinabörserna.

Den försiktiga svenska kursuppgången var i linje med utvecklingen på de ledande Europabörserna. De amerikanska börserna håller helgstängt under måndagen, vilket dämpade aktiviteten.

Vid 12.30-tiden var storbolagsindex OMXS30 upp 0,3 procent till nivån 1.892. Då hade aktier för 5,9 miljarder kronor bytt ägare på Stockholmsbörsen.

Högst omsatta var Astra Zeneca i spåren av fredagens bokslut. Aktien var dock oförändrad. Autoliv tog täten med en uppgång på 1,5 procent, följt av Hexagon och Boliden som steg drygt 1 procent. Electrolux och Swedbank tillförde de få bolag inom OMXS30-indexet som sjönk något.

Footway lägger ett bud på Sportamore med en premie om 27,5 procent mot fredagens stängningskurs. Sportamores styrelse ställer sig positiva till budet. Sportamore stärktes 23 procent till 43:50 kronor, något under budkursen 45:28 kronor, samtidigt som budgivaren Footway belönades med en uppgång på 11 procent.

Lightair, som utvecklar och säljer luftrenare, värderades upp 115 procent till 107 miljoner kronor efter att ha fått order värda över 7 miljoner kronor från asiatiska distributörer i kölvattnet av spridningen av coronaviruset.

Bränslecellsbolaget Powercell klättrade 10 procent efter att ha tecknat ett distributörsavtal för den japanska marknaden med Inabata. Bolagets börsvärde steg därmed till närmare 15 miljarder kronor.

Orexo har beslutat om att återköpa upp till en halv miljon aktier. Orexo har även fått en köprekommendation av RX Securites i en uppdragsanalys. Aktien höjdes 6 procent.

Investmentbolaget Medcap avancerade 7 procent efter att ha mer än fördubblat sitt ebitda-resultat i fjärde kvartalet. “Året bekräftar att koncernen som helhet fortsätter att utvecklas positivt. Jag konstaterar också att det finns mycket potential kvar att hämta inom båda affärsområden samt att det finns gott om förvärvsmöjligheter för att bygga vidare”, skrev investmentbolagets vd Karl Tobiesson. Medcap, som hade ett starkt 2019 där aktien mer än dubblade sitt värde, har inlett 2020 i samma anda som fjolåret.

Teknikhandelsföretaget Christian Berner redovisade lägre nettovinst och orderingång, och ser utrymme att förbättra lönsamheten i Sverige i år. Aktien var ned 6 procent.

Tethys Oils produktion för januari låg på en genomsnittlig nivå om 13.443 fat per dag, vilket är över bolagets övre intervall i produktionsprognosen för 2020. Aktien steg 4 procent.

Byggbolaget Serneke lyfte 4 procent efter att ha fått en order värd en halv miljard kronor i Haninge kommun.

Investmentbolaget Latour steg 3 procent efter att Handelsbanken höjt sin rekommendation till behåll från sälj.

Dagens Industri rekommenderar i måndagens tidning köp av CTT Systems. Flygplansunderleverantören avancerade 9 procent.

På samma tema rekommenderade Börsveckan i senaste numret köp av Rejlers, Nyfosa och Peab. Aktietrion var upp något.

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
    Annonstorget Premium i samarbete med King Street Media Annonsera här