Uppåt för svensk tjänstesektor

Det svenska inköpschefsindexet (PMI) för tjänstesektorn uppgick till säsongsrensade 57,5 i oktober, jämfört med oreviderade 57,0 i september, enligt Swedbanks och Silfs sammanställning.

Ett par analytikerestimat som SIX News hade tagit del av indikerade att inköpschefsindexet förväntades hamna kring en nivå om 57,1.

Ett tal över 50 indikerar att ekonomin expanderar medan ett tal under 50 ger signaler om tillbakagång.

”Bilden av en stadig tjänstesektor består med ett tre-månaders glidande medelvärde som pendlat kring 56-strecket sedan årsskiftet. Underliggande noteras samtliga delindex i tillväxtzonen men det vara bara affärsvolymen som uppvisade stigande indextal i oktober”, skriver Swedbank och Silf som sammanställer indexet.

”Delindex för orderingång föll med 0,2 indexenheter till 59,1 i oktober. Vad gäller orderstockarna steg index från 53,5 till 55,7. Detta är den näst högsta noteringen för i år och under det senaste året har orderstockarna stigit i tio av månaderna”, noteras det.

Delindex för affärsvolym steg från 57,7 till 62,2. Index för planerad affärsvolym noterades till 66,0 i oktober, vilket är strax över årsgenomsnittet på 65,5.

”Produktionstillväxten är intakt och produktionsplanerna för kommande halvår är optimistiska”, heter det vidare.

 

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.