Uppåt för telekom

Stockholmsbörsen följer Nasdaq i spåren och vänder uppåt. Bland vinnarna märks IT- och telekomaktier under ledning av Ericsson, Nokia och Telia. Sämre gick det för skogs- och bankaktier.

På fredagsförmiddagen klockan 11.00 hade generalindex stigit med 0,9 procent till 4751. Veckans Affärers IT-index steg 2,5 procent.

I korten ligger allt säkrare signaler om att den amerikanska centralbanken kommer att bjuda aktiemarknaden på en ordentlig räntesänkning i samband med centralbanksmötet den 31 januari. Klockan 14.30 i dag kommer amerikansk detaljhandelsstatistik. Försäljningen väntas ha backat 0,5 procent.

”Statistiken måste avvika ordentligt från redan lågt ställda förväntningar för att de ska mottagas negativt av investerarna på USA-börserna. Kurserna är så låga nu att investerarna börjat jaga tillväxt igen”, säger en mäklare till Ekonomi24.

Telia steg under förmiddagen med 1 krona till 58,50. Därmed har aktien stigit med 28 procent sedan bolaget noterade bottenkurs den 3 januari. Ericsson steg under förmiddagen med 4,50 kronor till 110 kronor och har därmed fullt ut återhämtat kursfallet från i tisdags då Nokia publicerade sina siffror för mobiltelefonförsäljningen under 2000. Även Nokia steg.

”Även om investerarna just nu jagar tillväxtaktier igen så är det för tidigt att ropa faran över för Ericsson. Osäkerheten förblir stor kring vilka förlustsiffror som Ericsson tänker presentera för terminalerna i rapporten den 26 januari”, säger en mäklare till Ekonomi24.

På aktiemarknaden cirkulerar rykten att förlusterna kommer att hamna en bit högre än de 16 miljarder kronor som annonserades i samband med rapporten för det tredje kvartalet.

På vinnarlistan återfanns Mind där besked om ny VD fick aktiekursen att stiga nära 15 procent till 5,25 kronor. Nye VD Hans Hasselgren hämtas från en post som vice VD för Modul1 där han var ansvarig för bolagets tillväxtområde e-business.

Mind kommer också att byta ekonomi- och finanschef, allt för att säkerställa att bolaget nu når ett positivt resultat före goodwillavskrivningar under det första kvartalet 2001.

Astra Zeneca kunde under morgonen offentliggöra innehållet i de fyra forskningsrapporter som skulle vissa att den nya storsäljaren Crestor kan bli en succéprodukt inom området blodfetter, långt bättre än konkurrenterna. Aktien rörde sig dock inte på beskedet.

Bland förlorarna återfanns Stora Enso som backade 2 procent till 99 kronor. Stora-aktien har därmed fallit med 13 procent sedan den 6 januari, något som tyder på att investerarna tagit till sig information om kommande lageruppbyggnad på massa-och papper samt att Stora planerar en ny mångmiljardinvestering i en pappersmaskin. Stora Enso hör till en av senhöstens kursvinnare och rallyt verkar därmed vara över för den här gången.

Även Assa Abloy sjönk, med 3 procent till 157 kronor. Det är första gången som tillväxtbolaget inom låsbranschen handlas utanför intervallet 160-190 kronor sedan i mars. Kanske tyder det på att bolaget som trotsat kursraset för alla andra tillväxtaktier inte längre orkar stå emot.

På förlorarlistan återfanns även ABB. Aktien föll ytterligare 17 kronor till 948 kronor och har därmed backat 7 procent på två dagar. Utlösande faktor var en felcitering från en nyhetsbyrå där VD Jörgen Centerman skulle ha sagt att han förutsåg oförändrad försäljning för ABB under 2001. Trots ihärdiga försök att korrigera uppgiften, som avsåg de marknader där ABB verkar, inte ABB i sig självt, valde investerarna att slå dövörat till.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Alligator Bioscience