Uppåt på Wall Street

 USA-börserna noterade en succesiv uppgång under onsdagens handel. Indexuppgången fortsatte efter att Fedprotokollet blivit offentligt. Börserna har därmed stigit under tre av de senaste fyra dagarna.

En rad detaljhandelsbolag kom med delårsrapporter, bland annat juvelerarkedjan Tifanny & Co.

Dow Jones Industrial Average var vid stängningen upp med 1,0 procent till 16.533. På den bredare marknaden steg S&P 500 med 0,8 procent till 1.888 och Nasdaq Composite ökade med 0,9 procent till 4.132.

Räntan på den tioåriga obligationen steg 3 punkter till 2,54 procent samtidigt som trettioårsräntan ökade 4 punkter till 3,42 procent.

“Aktiemarknaden stiger på förväntningar om starkare ekonomisk tillväxt. Tillväxten och bolagsvinsterna kommer att förbättras under de varmare månaderna. Det kommer att öka investerarnas riskaptit”, säger Chad Morganlander, fondförvaltare vid Stifel Nicolaus, till Bloomberg.

Federal Reserveledamöterna bibehöll i stort sett samma bedömning av det ekonomiska läget vid FOMC-mötet den 29-30 april. De flesta ledamöter förväntar sig att inflationen stiger till 2 procent inom ett par år.

Mötet diskuterade hur Federal Reserve till slut ska strama åt penningpolitiken. De flesta ledamöter anser att en rad möjligheter bör övervägas för att strama åt penningpolitiken.

Diskussionen innebär dock inte att en normalisering av ränteläget nödvändigtvis behöver börja snart.

En del Fed-ledamöter anser att det för tidigt att bekräfta att ekonomin studsar tillbaka efter den vinterrelaterade avmattningen under första kvartalet. De ser möjliga nedåtrisker för den ekonomiska tillväxten såsom den mattare amerikanska husmarknaden, avmattning i Kina och konflikten Ryssland/Ukraina.

Den röstande duvan Kocherlakota hör till dem som har en något avvikande uppfattning från konsensus i Fed-styrelsen. Arbetsmarknaden är fortsatt ohälsosam. Den låga inflationen är ett symtom på den sjuka jobbsektorn. Det kan ta fyra år för inflationen att nå 2 procent. Fed behöver kanske överväga att tillåta inflationen att stiga över målet, sade Kocherlakota i ett tal i Minneapolis.

Micron Technologys aktie är fundamentalt billig med ett p/e-tal på 9. Dessutom signalerar den tekniska bilden fortsatt kursuppgång, säger analytiker till CNBC. Aktien avancerade 1,7 procent.

Varuhuskedjan Sears tappade 3,7 procent efter att koncernens kanadensiska bolag redovisat en kraftig försäljningsnedgång och mer än fördubblad förlust under första kvartalet.

I detaljhandelssektorn noterades juvelerarkedjan Tiffany & Co 9,2 procent högre på en rapport med vinstutfall över Bloombergs analytikerkonsensus och besked om höjd helårsprognos.

Netflix kommer att lansera sin film- och tv-tjänst i ytterligare sex europeiska länder under året. Netflix har i dagsläget 48 miljoner betalande kunder i över 40 länder. USA är fortfarande den dominerande marknaden där nära 36 miljoner av kunderna finns. I Europa har tjänsten hittills funnits tillgänglig i Storbritannien, Skandinavien och Nederländerna. Aktien steg 5,1 procent.

Reynolds American är på väg att lägga ett bud på Lorillard, enligt Reuters. Lorillard klättrade över 10 procent.

Den verkliga solstrålen var dock Trina Solar som rusade 31 procent efter att ha redovisat en nettovinst på 26 miljoner dollar för första kvartalet. Short covering bidrog till det våldsamma kurslyftet.

 

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.