Uppgång väntas på börsen

Stockholmsbörsen gick mot en positiv öppning på fredagen, med Ericssons rapport lagd till handlingarna.
Uppgång väntas på börsen - nasdaq-omx-affarsvarlden-700_binary_6891975.jpg

Nyhetsflödet kring coronaviruset, som fått fäste huvudsakligen i Kina och som dämpat känsloläget under veckan, var något positivare.

De kinesiska börserna höll stängt för nyårsfirande men de övriga börser i Sydostasien noterades något högre, i linje med amerikansk stängning från torsdagskvällen. WHO har valt att inte signalera nödläge, vilket togs emot positivt av marknaderna.

I Stockholm indikerades en öppning omkring 0,4 procent upp enligt IG Markets förhandelsoptioner. Det var något lägre än vad som indikerades för tyska DAX och Londonbörsens FTSE 100 som båda var upp 0,8 procent.

Ericsson är enligt vd Börje Ekholm på ”god väg” att nå målen för 2020, däribland en rörelsemarginal på över 10 procent. Samtidigt varnas för högre rörelsekostnader och press från avtal och förvärvet av antenntillverkaren Kathrein. Analytikerna låg inför dagens rapport på 11,5 procent för 2020. Årets utdelning blir 1:50 kronor per aktie, mot väntade 1:14 kronor enligt Infronts estimat.

Det justerade rörelseresultat blev 6,5 miljarder kronor för det fjärde kvartalet 2019. Genomsnittet av 19 analytikers prognoser låg på ett justerat rörelseresultat på 7,5 miljarder kronor.

I det justerade rörelseresultatet ingår en återföring om 0,7 miljarder kronor relaterad till Ericssons tidigare meddelade förlikning i USA. I konsensus hade vissa av räknat med en återföring om cirka 0,7 miljarder kronor.

Bland de omedelbara analytikerkommentarerna spådde flera av bankerna att Ericssonaktien ska ned omkring 5-10 procent, enligt bland annat SEB och Handelsbanken.

Marginalsvaghet inom Networks, i Nordamerika och pressen från Kathrein på väg in i 2020 riskerar trigga analytikersänkningar, spår Handelsbanken enligt Bloomberg.

EQT:s 90-procentiga kursökning sedan noteringen i september är svår att försvara sett till att bolagsvärdet knappast ökat i motsvarande utsträckning, skriver DI i en kommentar. Riskkapitalbolagets rekommendation sänks samtidigt hos JP Morgan till neutral från övervikt. Riktkursen är dock oförändrad på 133 kronor. Vidare inleder Citi bevakning av EQT med rekommendationen neutral. EQT stängde på 124:30 kronor på torsdagen.

Flera andra bolag öppnade böckerna på fredagsmorgonen. Fastighetsbolaget Castellum redovisar ett förvaltningsresultat på 766 miljoner kronor för det fjärde kvartalet 2019. Infronts snittestimat låg på 802 miljoner. Intäkterna uppgick till 1.478 miljoner kronor i kvartalet. Det kan jämföras med förväntade 1.448 miljoner. Utdelningen föreslås höjas till 6:50 kronor, mot snittestimatet 6:47 kronor.

Investmentbolaget Öresunds resultat efter skatt i det fjärde kvartalet blev 431 miljoner kronor (-209), och resultatet per aktie uppgick till 9:48 kronor (-4:61). En utdelning om 6:00 kronor per aktie föreslås för helåret 2019 (5:50).

Edgeware, verksamt inom streaming av tv och video över internet, har också öppnat böckerna under morgonen. Resultatet efter skatt blev -6,1 miljoner kronor för det fjärde kvartalet 2019 (10,6). Nettoomsättningen uppgick till 57,4 miljoner kronor (79,0), en minskning med 27 procent. Bolaget går in i 2020 med förväntningar om fortsatt låga affärsvolymer från bolagets största västeuropeiska kunder och justerar sina finansiella mål för att bättre spegla den förändring som verksamheten nu befinner sig i, enligt vd Karl Thedéen.

På rekommendationsfronten i övrigt har Hexagons riktkurs höjts till 480 kronor från 420 kronor av Goldman Sachs, som upprepar säljrekommendation. Aktien stängde på 545:60 kronor på torsdagen.

Embracers riktkurs höjs hos Pareto Securities till 105 kronor från 90 kronor. Rekommendationen köp upprepas. Aktien stängde på 81 kronor på torsdagen.

 

På dagens makroagenda:

* Frankrike: PMI (prel) januari kl 9.15

* Tyskland: PMI (prel) januari kl 9.30

* EMU: PMI (prel) januari kl 10.00

* Storbritannien: PMI (prel) januari kl 10.30

* USA: PMI (prel) januari kl 14.30

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Trapets
Annons från Invesco