”USA är nära räntetoppen”

Arne Karlsson, vd på Ratos som har ett börsvärde på 35 miljarder kronor.

Vad tror du om börsen?
– Vi har prognoser för räntor, valutor och råvaror och de har legat förvånansvärt rätt. Däremot har jag haft konsekvent fel när det gäller börsen. Om det är någon gång man inte ska lyssna på mig så är det när jag talar om börsen.

Vad tror ni om räntor, råvaror och valutor då?
– För valutamarknaden tror vi på en i stort sett stabil utveckling i år. När det gäller räntan tror vi att USA är vid eller väldigt nära räntetoppen medan det finns mer att göra i EMU-området och i Sverige. Men jag tror inte på något strukturellt inflationshot, och om det stämmer kommer inte räntorna att gå upp dramatiskt. Råvarorna tror vi kommer att vara kvar på historiskt höga nivåer. Det kan komma mindre korrektioner men den strukturella efterfrågan från länder med sämre effektivitet i användningen av sina råvaror talar för fortsatt höga nivåer för både olje- och metallpriser.

Och vad innebär det för börsen?
– I ett sådant här scenario har jag svårt att se att börsen över året ska utvecklas negativt.

Det var ju alltid någon form av spådom. Nu till något du arbetar med varje dag, vad tror du om prisutvecklingen för bolag?
– Det blir fortsatt tufft. Vi möter det genom att gå bredare för att hitta de tre till fem bolag som vi vill investera i om året. Vi brukade titta på 150 bolag om året. I fjol tittade vi på 200 bolag och i år har vi redan 30-40 bolag som vi tittar på.

Vad säger du om värderingen på börsnoterade bolag?
– Det finns många börsnoterade bolag som jag skulle kunna räkna hem på dagens börskurs. Men inte med den premie som behövs nu, när hedgefonder går in och stökar till det vid buden. Vinsterna har ju gått upp så fantastiskt, och det är en inte oviktig komponent i prisbilden. Många globala bolag är positivt överraskade över sin vinstutveckling.

Vad beror vinstutvecklingen på?
– Det är en kombination av tre faktorer som är unika i historien. Den första är att vi har den här enorma tillväxten, bland annat tack vare Kina och Indien. Om du arbetar aktivt med försäljning i en sådan värld skapas stora värden. Nummer två är att vi lever i en lång strukturell produktivitetstillväxt, it-revolutionen har bara börjat. En tredje komponent är – och det är nytt – att bolag jobbar som om de vore i kris trots att de inte är det. Om man lägger ihop det här är det dynamit för vinstökningarna och marginalerna. Det är en ny värld.

Betyder det att det inte blir några konjunkturnedgångar i den världen?
– Jo, det skulle förvåna mig om det inte blir någon konjunkturnedgång. Vi är inne i vad vi kallar för “fortsatt landning före uppgång”, det fortsätter att plana ut men i slutet av året och i början av nästa år börjar det peka uppåt igen.

Några speciella branscher ni tittar på?
– Ett område som är väldigt intressant är norsk tjänsteindustrin för off-shoreindustri. Det är en extremt fragmenterad bransch och oftast är bolagen för små för oss. Men det borde gå att hitta en plattform, det kanske inte var ett så bra ord, men något att bygga ifrån.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.