USA blir Saabs nästa globala bas

Beslutet att investera i en ny anläggning i delstaten Indiana är bara början på Saabs strategi att bli en global storspelare inom flyg och luftförsvar.
USA blir Saabs nästa globala bas - hakan-buskhe-saab-700_binary_6957212.jpg

”Vi ska bygga upp ett nytt Linköping i West Lafayette”, säger den avgående Saabchefen Håkan Buskhe till Affärsvärlden.

I dag sysselsätter Saab cirka 4 000 personer i Linköping med utveckling och produktion av flyg och kringutrustning inom Gripen-serien. Anläggningen i West Lafayette kommer initialt att sysselsätta 300 personer när produktionen av det nya amerikanska skolflygplanet T-X startar 2022 tillsammans med Boeing. De 300 personerna är tänkta att klara inledningen av den beställning på 351 skolflygplan US Air Force vill köpa i ett första skede. Det kontraktet är värt nära 90 miljarder kronor för huvud­leverantören Boeing, varav en stor del faller på Saab. Hur mycket har parterna inte av­slöjat.

– I princip bygger vi allt från cockpit och bakåt plus att vi också bidrar med en del av planets elektronik, säger Håkan Buskhe. Om Saab som räkneexempel har 40 procent av ordervärdet så motsvarar det cirka 36 miljarder kronor, det vill säga lika mycket som hela Saab-koncernen väntas sälja för i år.

Saabchefen vill inte gå in på några detaljsiffror, men det handlar om många miljarder per år i ny fakturering i USA.

I dag har Saab fyra anläggningar i USA med 700 anställda och en årsförsäljning på totalt sett drygt 3 miljarder kronor, motsvarande cirka 10 procent av Saabkoncernens hela försäljning.

– Med USA som en ny global bas räknar vi med att USA-andelen av försäljningen kommer att hamna på 25–30 procent, säger Håka­n Buskhe.

Hans stora amerikaplaner kommer dock att få förverkligas av efterträdaren då Buskhe lämnar om ett halvår. Skälet är enligt Håkan Buskhe själv att han vill hinna med ytterligare en operativ utmaning i sin karriär.

Detta är en kortversion av Nybyggarna. Prenumeranter kan logga in och läsa hela artikeln här.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Trapets