USA-hausse på övertid?

BÖRSSPANING: Dagens heta USA-börs står ut som särskilt riskfylld, både ur historiskt och globalt perspektiv.

Privatinvesterare i USA säger sig i dag ha nära lika stor aktieandel i portföljerna som vid rekordnoteringen från januari år 2000, runt it-bubblans absoluta topp.

I följande tweet illustrerar den systeminriktade amerikanske fondförvaltaren Meb Faber denna poäng genom en graf över svaren från den amerikanska aktiespararföreningen AAII:s återkommande investerarenkät.

AAII Allocation Survey 12-2017AAII Allocation Survey 12-2017 

Riskviljan i USA är dock inte begränsad till hur privatinvesterare säger sig agera – den går igen minst lika tydligt i de aktievärderingar som är resultatet av hur investerare, amatörer som proffs, faktiskt agerat på New York-börserna.

Sajten Multpl:s så kallade Shiller p/e-tal, ett värderingsmått för cykliskt utjämnade och inflationsjusterade nettovinster, ligger nu på över 33 gånger för det breda amerikanska storbolagsindexet S&P 500. Det är den näst högsta toppnoteringen sedan början av statistikens estimat i slutet av 1800-talet. Den enda högre toppen är de dryga 44 som samma index toppade på i december 1999.

Shiller pe 2018-01-05.PNGShiller p/e-tal för S&P 500 2018-01-05. Källa: Multpl.com

En viktig drivande kraft bakom de stadigt stigande USA-börserna är tekniksektorn. Här stod endast fem teknikjättar – Apple, Microsoft, Amazon, Alphabet (Googles ägarbolag) och Facebook – för nära en fjärdedel av 2017 års S&P 500 uppgång, enligt Bloomberg.

Vidare pekar Bloomberg på hur momentum-faktorn, det vill säga aktier med stigande pristrend, gick bättre än USA-börsen, medan värde-faktorn, aktier med lägre värderingar, gått sämre.

I takt med att USA-uppgångarna fortsatt har den värdeinvesteringsinriktade analysfirman GMO gång på gång påtalat att den förväntade framåtblickande reala avkastningen från amerikanska aktier blir mer och mer negativ på sju års sikt.

Därtill har tyska analysfirman Starcapital målat upp USA som en av världens absolut dyraste aktiemarknader på senare tid, tillsammans med bland annat Danmark. Stockholmsbörsen är åtminstone halvdyr ur samma globala perspektiv. Den som vill handla aktier billigt bör snarare kika på Ryssland, Kina och Sydkorea bland större länders börser.

 

Missa inga uppdateringar från Affärsvärlden Analys+. Följ oss på Twitter: @AFV_analysplus

Har du frågor eller synpunkter rörande tjänsten? Maila oss på: analysplus@affarsvarlden.seOBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.