USA:s ekonomi växte i en måttlig takt i slutet av 2021

USA:s ekonomi växte i en måttlig takt under de avslutande veckorna av 2021, tillbakahållen av de pågående försörjningsproblemen och arbetskraftsbristen vilka båda påverkade produktionen. Det framgår av senaste Beige Book från Federal Reserve.
Federal Reserve
Federal Reserve i Washington. Foto: AP Photo/Patrick Semansky/TT
Samtidigt förblev efterfrågan stark och konsumtionen steg i en stadig takt inför den snabba spridningen av omikron-varianten, enligt Fed. Beige Book sträcker sig bara till den 3 januari, vilket innebär att den ekonomiska aktiviteten kan ha dämpats sedan dess på grund av omikron.

I protokollet framgår det också att arbetsgivare har problem med att hitta tillgänglig personal, vilket tryckt upp lönerna. Enligt de svarande från New York-området väntas lönerna öka i snitt med 6% under 2022.

Beige Book visar vidare att det råder en stor personalomsättning och att restauranger och hotell hade fått fart på verksamheterna under hösten men blivit återigen drabbade mot slutet av året i samband med stigande smittotal.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.