”Ut med tech, in med värde”

Carl Sundblad förvaltar fonden Cliens Småbolag. För Affärsvärlden berättar han om bortglömda branscher, heta börsnoteringar och en efterlängtad sektorrotation.
Carl Sundblad. Foto: Tobias Ohls

Cliens Småbolag har parerat coronakrisen väl och fonden är upp 15% sedan årsskiftet. Vad har ni gjort rätt?

”Vi har sedan start fondens start för fyra år sedan hållit oss till kvalitetsbolag med starka balansräkningar och bra kassaflöden. Dessutom hade vi inte så mycket exponering mot de värst corona-drabbade sektorerna, utan hade investerat i små teknikbolag som i flera fall har gynnats av krisen. Sedan hade vi ganska stor andel kassa när börsraset kom.”

Har ni tömt kassan nu?

”Inte allt, men vi har köpt en hel del under våren. Framförallt fastighetsbolag. Under krisen hade vi bostadsrelaterade bolag med inriktning på hyresbostäder, som Heba och Wallenstam. De är ju i princip garanterade full uthyrning varje år, och medföljande hyreshöjningar oavsett hur ekonomin går. De gick väldigt bra under krisen. Men den senaste tiden har jag ökat i andra delar av fastighetssektorn som inte har hängt med i uppgången.”

Du har bland annat köpt in kommersiella fastighetsbolag som Sagax och Castellum. Varför?

”Oavsett om vi handlar mer online eller i butiker kommer vi behöva Sagax logistikfastigheter. Gällande Castellum tror jag helt enkelt att rädslan för kontorsfastigheter är överdriven. Jag tycker man börjar se tecken på att transaktionsmarknaden för fastigheter börjar komma igång, och jag tror att rabatten man har satt under corona kommer visa sig vara lite av en överreaktion.”

Ni har också gått in i det hårdblankade byggbolaget JM. Varför?

”Inför 2020 såg det ganska bra ut för bostadsbyggarna med sänkt värnskatt, fortsatt låga räntor och så vidare. Men sedan tappade man momentum under våren när folk inte vågade gå på visningar, men allt tyder på att bostadsmarknaden är starkare än någonsin nu. Jag tror att vårens hemmasittande har gjort oss väldigt medvetna om hur vi bor och att fler inser att man vill byta boende. Dessutom har vi sänkta skatter och tillfälligt slopade amorteringskrav som bidrar till en starkare bostadsmarknad.”

Cliens är också med som ankarinvesterare i IT-konsulten Exsitec kommande börsnotering. Vad ser ni i det bolaget?

”Det är ett bolag som har strukturell medvind i och med den starka digitaliseringstrend vi har nu. Jag tror att pandemin har gjort att många bolag har sett över sina mjukvarubehov och bolag som kan hjälpa andra med att digitalisera sig kommer förmodligen ha flera starka år framöver, även om vi återgår till mer kontorsbaserat arbete. Bolaget har en prenumerationsbaserad intäktsmodell med återkommande intäkter, vilket börsen uppskattar.

Det snackas en del om sektorrotation och att investerare överger snabbväxande tech-bolag för mer traditionella värdebolag. Hur gör du?

”Ja, jag har nog också börjat gå mer åt det hållet. Det är ju litet mer ”ut med tech och in med värde” nu. Det finns en god förutsägbarhet i vad de traditionella bolagen kommer att tjäna. På lite längre sikt kommer vi nog få mer inflation i och med de stimulanser vi har nu. Då blir det nog svårt att försvara en del av dessa höga värderingar i tech-sektorn. Jag har haft flera tech-bolag som har gått väldigt bra under corona, men där har jag tagit hem lite vinst för att istället köpa mer traditionella småbolag, till exempel Absolent och Nederman. De har en lockande värdering, och dessutom har själva verksamheten, luftrening, flera hållbara kvaliteter som i allt högre grad premieras av börsen.”

 

Carl Sundblad

Förvaltar: Cliens Småbolag

Förvaltat kapital: 3,8 miljarder kronor.

Utveckling i år: 15,4%.

Utveckling sedan start (sep 2016): 117%.

Avgift: 1,35%+10% prestationsrelaterad avgift mot Carnegies småbolagsindex.