Ut ur skuggan -in i hetluften

Den 1 september börjar allvaret för Investors nye vd Börje Ekholm. Då ska planen vara klar för ett Investor som efter de senaste årens berg-och-dal-bana återigen har höga förväntningar på sig. Affärsvärlden tecknar porträttet av Wallenbergarnas nye makthavare och utmaningarna som väntar honom.

Vd-bytet i Investor förra veckan var exakta delar väntat och oväntat. Väntat eftersom det var den naturliga konsekvensen av maktrockaden mellan kusinerna Marcus och Jacob Wallenberg som på flera sätt markerar en ny era i Sveriges mest kända finansdynasti. Oväntat eftersom det skedde tidigare än omvärlden väntat sig, hyfsat kort tid efter att frågan kommit upp på agendan hos dem som följer bolaget.

BÖRJE EKHOLM

Valet av ny vd däremot får sägas vara väntat. Efter uppgifterna om att Conni Jonsson, vd för private equity-jätten EQT, uppgavs ha tackat nej var det med stor säkerhet som Affärsvärlden kunde peka ut Börje Ekholm som ny vd två veckor innan beskedet offentliggjordes samma dag som Investors bolagsstämma. Lika snabbt som beskedet levererades, lika snabbt var Sverige-besöket över igen.

Redan dagen efter stämman satte han sig på planet tillbaka till det USA där han tillryggalagt stora delar av sin karriär, långt bortanför det offentlighetens ljus som ständigt lyser över Investors högkvarter på Arsenalsgatan i Stockholm.

Om drygt fyra månader börjar allvaret för Investors nye vd, den sjunde i ordningen. Innan dess, markerar han tydligt, kommer inga programförklaringar att avges. Alla de stora frågorna om Investors framtid, om nya investeringars plats i organisationen framöver, om hans egna reflektioner kring det ”nya” Investor motas effektivt undan tills i höst.

– Jag tycker inte att det känns särskilt angeläget att prata om det nya eller det gamla Investor, säger Börje Ekholm till Affärsvärlden.

– Det man kan konstatera är att vi har haft en otroligt intensiv resa de senaste 5-6 åren; en enorm uppgång, en total kollaps och nu en slags återhämtning. Det har inneburit en komprimering av händelser som motsvarar det som annars kanske händer under en hel generation. Jag tycker att vi har kommit ur det med en portfölj av innehav som går bra. Investor känns starkt och välpositionerat inför framtiden.

Lär sig bolaget
Istället är det en tid av intensiva förberedelser som nu tar vid. Att lära sig bolaget utan och innan står överst på att-göra-listan.

– Jag har ju suttit i ledningsgruppen ganska lång tid och tycker mig ha en rimlig förståelse för bolaget som helhet. Men det jag måste lägga ner tid på är ju att förstå alla delarna djupare än jag gjort tidigare. I synnerhet gäller det kärninnehaven och jag kommer att tillbringa en stor del av den närmaste tiden till att prata med styrelser, nyckelpersoner, ledningsgrupper runtom i bolagen, säger han och tillägger:

– Sedan har jag ju också varit ifrån Stockholm ett tag och känner knappt någon på kontoret längre. Att lära känna dem jag ska arbeta tillsammans med måste också få ta tid.

Hur han skiljer sig från de senaste två vd:arna, Claes Dahlbäck och Marcus Wallenberg, har han ännu inte hunnit fundera över säger han.

– Jag har nog enklare att se det som förenar. Både Claes och Husky har ju en stor affärskunnighet med sig, förmåga att se bortom det kortsiktiga, en äkta vilja att bygga företag. Det har jag också. Sedan är det klart att alla är ju individer, så det är klart att vi är olika. Men exakt hur det kommer att märkas i Investor vet jag inte.

Börje Ekholms väg mot makten började med en civilingenjörsexamen från KTH, Stockholm, och byggdes på med ekonomexamen från franska prestigeskolan Insead. Under ett par år arbetade han sedan som konsult, både i eget bolag och på för McKinsey innan han 1992 rekryterades till Investors corporate finance-avdelning av dåvarande vd Claes Dahlbäck. Tre år senare fick han igenom sin idé med att bygga upp riskkapitalverksamheten Novare Kapital som sedermera utvecklades till affärsområdet ”Nya Investeringar” och bolaget Investor Growth Capital (IGC).

Trots att han idag är den i Investors ledningsgrupp som varit längst i företaget, ett år längre än vd Marcus Wallenberg själv, har han lyckats hålla en låg profil utåt under åren. Första gången han lät tala om sig i större sammanhang var det runt millennieskiftet då han beskrevs som den som skulle ta Wallenbergarna från den gamla ekonomin till den nya.

När luften gick ur IT-bubblan fick han istället finna sig i att utskälld för dyra it-äventyr – varav drygt en halv miljard i Spray är det i särklass dyraste – och stora nedskrivningar av IGC:s tillgångar under åren 2001 och 2002 och under åren därefter innebar hans vardag till stor del att dra i bromsen för vidare investeringar och istället ägna sig åt storstädning inom IGC.

Färglösa uttryck
Kommentarerna efter utnämningen av Börje Ekholm har hittills kantats av färglösa uttryck som talar om en lojal, lågmäld, försiktig – på gränsen till tråkig – och ”allt annat än auktoritär” person utan egna maktambitioner.

– Börje är en sådan som folk lätt underskattar, säger en av dem som haft stor insyn i sfären sedan många år och fortsätter:

– Han ligger lågt och är väldigt lojal men långt ifrån den slags ”lakej” som folk tycks tro. Han är en jordnära person med mycket sunt förnuft och inte särskilt lätt att imponera på. Han är lojal med Husky, Claes och Jacob för att han har jobbat med dem länge och gillar dem som personer, inte för att de heter Wallenberg. Och han känner sig väldigt trygg med dem vilket gör att han inte har några problem att säga ifrån.

Just offentlighetens ljus är en av de största utmaningarna för Börje Ekholm personligen på den nya posten. Från att ha arbetat i den anonymitet som det innebär att dels ha tillryggalagt stora delar av sin karriär i USA, dels ha opererat i den del av Investor som till största delen består av onoterade innehav blir han en av näringslivs-Sveriges mest välbevakade personer.

– Jag är ju inte van vid det, det är ju en stor skillnad för mig som person och en stor utmaning. Jag får försöka lära mig över tiden, säger han själv.

Flera personer som arbetat i hans närhet vittnar dock om att han är mer än redo inför sin uppgift.

– Han vet vad han ger sig in på, säger en annan person som jobbat nära Investor-toppen. Under den tid han har suttit i Investors toppskikt har sfären haft några av sina värsta år någonsin. Att från första parkett iaktta hela cirkusen runt Barnevik och ABB och den långa förtroendekris som följde innebär självklart att man funderar ordentligt över makt och vilket pris den är värd. Han hade kunnat fortsätta i USA där han trivs och tjänar mycket pengar, istället för att komma hem och bli en av Sveriges mest utsatt vd:ar.

Flytten från USA är också det han själv pekar ut som den största skillnaden före och efter september.

– Inte för mig personligen kanske, men för min familj och hela den del som livet utanför jobbet innebär är det här en stor förändring, säger Börje Ekholm.

– När man tar på sig en sån här roll föregås den ju av många diskussioner hemma och vi är helt enliga om att det här är en möjlighet att ta, sedan får man göra det bästa av situationen. Men visst kommer det att innebära en stor omställning för Madeleine och barnen, även om de är små. Bara en sån sak som att i Sverige är det betydligt mer komplicerat med att ha en bil där man får plats med fyra barn än i USA.

Lugn inför tronskiftet
När flyttlasset går från USA innebär det också att han lämnar sitt tidigare jobb, Investor Growth Capital, bakom sig. Bolaget har haft en turbulent resa de senaste åren; från en position som Investors framtidshopp runt millennieskiftet, till dess slagpåse när luften gick ur IT-bubblan. Men efter ett antal lyckade exits, som t ex börsnoteringen av Tessera Technologies, och med superheta Bredbandsbolaget i portföljen är det med gott samvete han kan lämna över till Henry ”Hank” Gooss – ett tronskifte han säger sig vara helt lugn inför.

– Hank och jag har jobbat tillsammans i 7-8 år. Han är mycket väl insatt och duktig. Det som blir den största utmaningen för honom är att han tidigare inte har varit så inblandad i den svenska delen av portföljen, det får han lägga ner tid på att lära sig nu. Annars har vi under de senaste åren byggt upp en organisation som överlag känns som en bra och väl fungerande verksamhet.

Vad gäller IGC:s framtid flaggar Börje Ekholm för att det fokus som verksamheten haft på investeringar i Asien kommer att fortsätta.

– Absolut. Asien som geografisk region kommer att växa i Investors portfölj generellt framöver. Det är överlag en mycket intressant internationell marknad för allt från kärninnehaven till som investeringsmarknad för private equity.

Däremot skrattar han bara åt frågan om vad han själv tycker är mest spännande i IGC-portföljen.

– Att säga det är som när man utsåg Årets svensk på 1980-talet, en ”kiss of death”, då kan man vara säker på att det blir problem. När vi säljer något talar jag däremot gärna om om jag tycker det blev bra eller inte. Så jag kan med glädje konstatera att t ex Entific (medicinteknikföretag som såldes i en framgångsrik affär i början av mars, reds anm.) är ett mycket fint bolag.

Börje Ekholm
Född: 1963 i Edsbruk, utanför Västervik
Familj: Gift med Madeleine, fyra barn
Bor: Hus i Connecticut, norr om New York
Karriär: Civilingenjörsexamen från KTH, Stockholm. Civilekonomexamen från franska Insead. Konsult McKinsey 1988-1992. Anställdes på Investors corporate finance-avdelning 1992. Fick 1995 i uppdrag att bygga upp riskkapitalverksamheten Novare Kapital. Medlem i koncernledningen och ansvarig för Investors Nya investeringar sedan 1997. Vice vd Investor sedan 2000. Vd Investor från och med september i år.
Uppdrag: Valdes nyligen som styrelseordförande för WM-Data, där han suttit i styrelsen sedan 2002. Styrelseuppdrag i onoterade Paratek, Tessera Technologies, B-business partners samt Chalmersinvest.
Tjänar: Som tillträdande vd för Investor 5,4 mkr/år med möjlighet till bonus på upp till 60 procent av lönen.
Äger: 20 296 aktier i Investor till ett värde av knappt 2 mkr. 80 000 aktier i WM-data till ett värde av cirka 1,4 mkr samt andelar i flera amerikanska företag, däribland Tessera Technologies.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Trapets
Annons från Invesco