Utbudet av nyproducerade borätter minskar

Utbudet av nyproducerade bostadsrätter på bostadssajten Hemnet fortsätter att sjunka.

Förra veckan var det första gången sedan oktober 2017 som det fanns färre än 10.000 nyproducerade bostadsrätter till salu på Hemnet.

Det visar statistik från Hemnet som Nyhetsbyrån Direkt tagit del av.

”Det är tydligt att vi har en nedåtgående trend för utbudet av nyproduktion. Vi kan se att det inte kommer ut lika många nya bostäder som när marknaden för nyproduktion var hetare runt 2016-2017. Vi ser också att det är förhållandevis svårt att sälja på ritning, medan det som är inflyttningsklart, och ofta prissänkt, går förhållandevis bra att sälja”, säger Hemnets analytiker Erik Holmberg till Nyhetsbyrån Direkt.

Utbudet av nyproducerade bostadsrätter till salu på Hemnet har minskat i årstakt sedan slutet av 2018 och förra veckan fanns färre än 10.000 nyproducerade bostadsrätter till salu, för första gången sedan i mitten av oktober 2017. Utbudet minskade med 11 procent från motsvarande vecka i fjol.

”Det är rimligt att tro att utbudet kommer fortsätta att sjunka. Vi ser att tillförseln är betydligt lägre än tidigare samtidigt som man säljer av det som är inflyttningsklart”, säger Erik Holmberg.

I Stockholms län har utbudet av nyproduktion minskat i årstakt sedan i oktober i fjol och förra veckan var utbudet 27 procent lägre än för ett år sedan. Utbudet är i absoluta tal det lägsta sedan månadsskiftet juli/augusti 2017.

Nedgången i Stockholm är en viktig förklaring till att utbudet minskar i hela riket. I Västra Götaland och Skåne län ökar i stället utbudet av nyproduktion på årsbasis.

”Det finns en stor lokal variation, där nedgången i Stockholm minskar utbudet i hela riket. I Skåne var till exempel utbudet av nyproduktion på all time high i mars”, säger Erik Holmberg.OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.