Utflöden från aktiefonder

Nettosparandet i fonder var negativt under februari och främst valde fondspararna att sälja aktiefonder.

De totala nettouttagen från fonder låg på 7,2 miljarder kronor i februari. Av dessa kom hela 15,8 miljarder kronor från aktiefonder. Störst var uttagen från Sverigefonder, men samtliga aktiefondstyper förutom globalfonder visade uttag. Oron på aktiemarknaderna var också stor i februari och Stockholmsbörsen sjönk med 6,6 procent under månaden, inklusive utdelningar.

– Under Coronaoron i februari letade sig de aktiva fondspararna till räntefonder och till globala aktiefonder. För den långsiktiga spararen är det viktigt att hålla mer än en tanke i huvudet samtidigt: Å ena sidan är det jobbigt när ens placeringar faller i värde. Å andra sidan är det inte nu du ska använda pengarna. Viktiga framgångsfaktorer i ett långsikt sparande är att månadsspara och att inte ta förhastade beslut. säger Gustav Sjöholm, sparekonom på Fondbolagens förening, i ett pressmeddelande.

Fondspararna gjorde under månaden nettoinsättningar i långa räntefonder och korta räntefonder.

Den totala fondförmögenheten i Sverige sjönk med 303 miljarder kronor i februari och uppgick vid utgången av månaden till 4 856 miljarder och dessa är 2 889 miljarder kronor placerade i aktiefonder.

Nettosparandet i Sverige

Källa: Fondbolagens förening

Fondförmögenheten i Sverige

Källa: Fondbolagens förening

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
    Annonstorget Premium i samarbete med King Street Media Annonsera här