Uthållighetssporter stärker chefsidentiteten

Antalet chefer som ägnar sig åt längdskidåkning växer.– Med sporten skapar de en konkurrenskraftig bild av sig själva som chefer, säger Janet Johansson, lektor på Södertörns högskola.

Henrik Granström är vice vd på holdingbolaget Stronghold Invest och chef för rådgivningsverksamheten på fastighetsrådgivaren och förvaltaren Newsec. Han är också en av deltagarna i träningsprogrammet CCC1000 och har en Vasaloppshistorik där han har hamnat topp 500–700. I år har han siktet inställt på att bli bland de 600 bästa. Dessutom vill han klara världens längsta skidtävling, det 22 mil långa Nordenskiöldsloppet under 15 timmar, ett lopp som slingrar sig fram i det lappländska landskapet, från Purkijaur till Jokkmokk.

– Något fel i huvudet har jag. Helt normal är jag inte, säger Henrik Granström.

I snitt har han tränat mellan 6–7 timmar per vecka, året runt. Basen har varit cykling till och från jobbet och tidiga långpass under helgerna. I längdskidåkningen har han hittat en skadefri sport som gör honom friskare, mindre stressad – och mer högpresterande.

– Jag tror att man presterar bättre både på jobbet och hemma om man är i form. Newsec är inne i en kraftig tillväxtfas där vi har gått från 700 till 1 700 medarbetare på mindre än tolv månader och då gäller det att hålla sig i form på alla plan. Men det får inte bli fanatiskt. Sover man till exempel för lite får man inte effekt på träningen.

Fanatiskt eller inte. Sedan i julas har han skidspåret 30 meter från huset. Under våren ska hela familjen prova på att bo i Ramundberget i Funäsfjällen i västra Härjedalen. Det innebär att Granström pendlar till kontoret i Stockholm. Samtidigt kan han ersätta de tidigare alternativa tränings­formerna med längdskidåkning.

Han är knappast ensam om att lägga om sin livsstil till följd av skidåkningen. När Anna-Lena Engwall i höstas började sitt nya jobb som vd för läkemedelsföretaget Shire i Norden och Baltikum var hon osäker på om tiden skulle räcka till för längdskidåkningen. Men passionen fick styra. När hon 2016 åkte sitt första Vasalopp kom hon i mål på tio timmar. När hon året därpå tränade med CCC1000 gick det två timmar snabbare. I år satsar hon på sju timmar. Ambitionen är en timmes träning per dag – längdskidor när det går och annars rull­skidor, löpning eller styrketräning. Förutom kraft har längdskidåkningen gett henne ett nytt nätverk.

– Det är jätteviktigt som ledare att hitta sätt att ladda energi eftersom det tar energi att leda en organisation. En del föredrar yoga, meditation eller ridning. För mig är det att vara aktiv utomhus som gäller, säger hon.

Även grundaren av klädbutikskedjan Lager 157, Stefan Palm, hade nått framgångar både på cykel och i Ironman när han hittade en ny utmaning i längdskidåkningen. År 2009 gick han i mål på plats 1 200 i sitt första Vasalopp. I dag är han 47 år och har efter ytterligare fem genomförda lopp placering 75 som topp. Tillsammans med elitskidåkaren Anton Järnberg startade han i maj 2014 Lager 157 Ski Team med målsättningen att bli Sveriges bästa långloppslag och vinnare i Vasaloppet 2018. Intresset för skidåkning fortsätter att fördjupas – med allt högre ambitioner. I snitt tränar han 15–17 timmar i veckan och planering är avgörande för att få familj, jobb och träning att gå ihop. Tidigt morgonpass och en snabbdusch före dagens första möte är ett vanligt upplägg.

– För mig som har hållit på med träning hela livet är det lika nödvändigt som att andas. Människan är skapt för att röra på sig, säger han.

Stefan Palm tycker att skidåkningen driver på idéprocessen och gör honom mer kreativ. Att det är med passivt tänkande i skidspåret som han fattar de bästa besluten. I längdskidåkningen söker han det ”optimala prestationstillståndet” – när det mentala och fysiska är i perfekt balans. Målet är topp 50 i Vasaloppet när han fyllt 50 år.

– Det får jag nog äta upp, men skam den som ger sig. Jag gillar att göra det som är till synes riktigt svårt och framför allt resan dit, säger han.

Sambandet mellan uthållighetssporter och chefsidentiteten är något som Janet Johansson, lektor på Södertörns högskolas företagsekonomiska institution, har sett växa sig allt starkare i Sverige under de senaste tio åren. Hon har i en studie intervjuat 24 vältränade toppchefer och i sin avhandling Sweat Is Weakness Leaving the Body djupanalyserat fem av dem gällande hur idrotts­utövandet hänger samman med utvecklandet av självkänslan i rollen som ledare.

– Att som chef prestera bra på jobbet ses inte som så innovativt. Men att koppla på en livsstilsfaktor gör dig unik. Med sporten skapar de en konkurrenskraftig bild av sig själva som chefer, säger hon.

CCC1000

Det är ett träningsprogram i Stockholm för högpresterande personer som vill ­utveckla sin längdskidåkning. Programmet har 30 platser och antagningen baseras på resultat i Vasaloppet, intervju och provåkning. I de cirka trettio tränings­tillfällena ingår förutom längdskid­åkning även personlig träning, ledarskap och personlig balans.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Spotlight Stock Market