Utredaren: Statliga prisgarantier för havsbaserad vindkraft

Det kan bli aktuellt med statliga prisgarantier för havsbaserad vindkraft framöver. Det visar elmarknadsutredningen som presenterades idag. Utredaren Bo Diczfalusy föreslår liknande prisgarantier som regeringen tidigare aviserat för kärnkraften.
Utredaren: Statliga prisgarantier för havsbaserad vindkraft - ELmarknadsutredningen
Energi- och näringsminister Ebba Busch och utredaren Bo Diczfalusy

Det var en gladlynt Ebba Busch som idag tog emot elmarknadsutredningen av utredaren Bo Diczfalusy på en presskonferens i Regeringskansliet.

“Utredningen syftar till att tydliggöra systemansvaret, öka leveranssäkerhet och robusthet samt skapa långsiktiga planeringsförutsättningar”, säger energi- och näringsminister Ebba Busch till Affärsvärlden.

Tidigare har regeringen aviserat olika riskdelningsmekanismer för ny kärnkraft. Detta så att staten ska kunna vara med och dela den finansiella risken med den som vill bygga ny kärnkraft. Bland annat att staten ska erbjuda nya kärnkraftverk ett garanterat pris för sin el.

Statliga prisgarantier

Utredningen föreslår liknande prisgarantier även för andra nya kraftverk, främst havsbaserad vindkraft. Anledningen till detta är att investeringar i detta kraftslag inte är lönsamt idag, enligt utredaren Diczfalusy.

“Vi har gjort konsultstudier på lönsamhet och där är varken havsbaserad vindkraft eller kärnkraft lönsamt idag”, säger Diczfalusy till Affärsvärlden.

Men alla kan inte räkna med att få stöd.

“Det räcker inte med att kraftverken producerar energi, de ska också ligga på rätt ställe och ha en rad olika nödvändiga egenskaper som elsystemet behöver”, säger Diczfalusy om villkoren för att få stöd.

Svängmassa för balans

Utredningen föreslår även att elproducenter ska kunna få ersättning för tjänster som stöttar elsystemet. Bland annat rotationsenergi, eller svängmassa, som hjälper till att hålla elsystemet i balans.

“Vi föreslår att Svenska Kraftnät ska titta på mekanisk rotationsenergi, det som finns i tunga turbiner, och se om man kan ersätta det ekonomiskt”, säger Diczfalusy.

Denna typ av turbiner återfinns främst i kärnkraftverk, vattenkraftverk och kraftvärmeverk.

Även kraftverk som kan stötta systemet med ö-drift och återstart vid nedsläckning ska premieras enligt utredningen. Ö-drift innebär att ett kraftverk kan fortsätta leverera el till ett område även om elen bryts till området runtomkring. Detta är en fördelaktig egenskap vid exempelvis krig då attacker kan slå ut elen.

Samverkan ska sänka kostnaden

I Sverige finns det cirka 160 företag som levererar nättjänster. Enligt Diczfalusy kommer elnäten kräva stora investeringar och då gäller det att dessa “går i takt”.

“Om man kan utnyttja näten bättre och om man kan komma överens om hur man ska bygga så kommer det bli billigare för alla”, säger Diczfalusy och tillägger:

“Samarbete, planering och gemensam drift kommer bli väldigt viktigt”.

Anvisningsavtalen avskaffas

De konsumenter som inte aktivt väljer ett elavtal får idag ett så kallat anvisningsavtal av sin elnätsleverantör. Det är i regel låg transparens kring hur nätbolaget väljer leverantör för de anvisade avtalen. Det har även visat sig att i många fall får dessa kunder betala alldeles för mycket för sin el enligt Diczfalusy.

Utredningen föreslår därför att detta system slopas. Istället skulle man övergå till ett system där alla konsumenter behöver välja ett elavtal för att få el.

“Nu är inte detta fullt så dramatiskt som det låter, sådana system finns bland annat i Danmark och Finland”, säger Diczfalusy.

Enligt Diczfalusy är det idag ca 10% av konsumenterna som inte valt ett elavtal.

Läs mer:

Ebba Busch: ”Sverige ska vara en stark kärnkraftsnation”

Solcellernas solförmörkelse – konkurserna ökade 57% i första kvartalet 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.