Vaccinationspass kan införas på restauranger och gym

Enligt uppgifter till TT skissar Folkhälsomyndigheten på nya restriktioner för ett läge där smittkurvorna stiger brant uppåt. I steg två kan bland annat restauranger och gym omfattas, samt hemarbete återinföras.
Anders Tegnell och Astra Zenecas vaccin.
Anders Tegnell och Astra Zenecas vaccin. Foto: Fredrik Sandberg/TT, Andreea Alexandru/TT
Uppgifterna kommer efter gårdagens besked att regeringen och Folkhälsomyndigheten vill införa krav på vaccinpass vid tillställningar med fler än 100 deltagare från 1 december, till exempel vid konserter, bio och idrottsevenemang.

I ett läge med mycket hög smittspridning kan det även behövas regler även om det endast är vaccinerade som släpps in så att det går att hålla avstånd. Bland annat handlar det om att restauranggäster måste sitta ner och att det inte kommer vara tillåtet att hänga i baren. Även gym, museer och andra verksamheter kan få liknande krav på sig om smittläget förvärras och FHM anser att steg två behövs för restriktioner, enligt uppgifter till TT.

Däremot verkar det inte som att butiker skulle omfattas, förutom uppmaningar att hålla avstånd och se till att inte trängsel eller köbildning uppstår.

Vid dagens presskonferens fick statsepidemiolog Anders Tegnell frågan om eventuellt införande av vaccinationsbevis på restauranger.

”Vi vet inte hur långt bort det är, vi hoppas att vi inte ska behöva komma dit.”
Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från Trapets