Vad gör egentligen Universums Byråchefer?

Jag är intresserad av Universums Byråchefer som klass. Vad spelar de för roll? Är de Axel Oxenstierna eller Gustaf Raskenstam?

Timmarna efter den fruktansvärda jordbävningen i Nepal hade radion fått tag på fyra svensktalande ögonvittnen. En var student, ute på grand tour. En annan var biståndsarbetare, engagerad i den nepalesiska landsbygdens utveckling. En tredje deltog i en internationell tatueringsmässa. En fjärde var tjänsteman i FN:s klimatpanel, IPCC, i Katmandu av okända skäl. Av det lilla tvärsnittet av nutidens västerland var det klimattjänstemannen som fångade mitt intresse.

Det är slående hur ofta det dyker upp tjänstemän av det där slaget, när Sveriges Radio behöver en svensk. Varhelst i världen där en snabb rapport hem är nödvändig, verkar det finnas representanter för något mer eller mindre obskyrt EU- eller FN-organ. Alternativt för någon NGO – Non-Governmental Organisation – som, trots förkortningen, lever i symbios med statliga och överstatliga myndigheter. Tjänstemännen är alltid välformulerade, välinformerade och professionella. Efter att ha givit sina pratminus sjunker de åter under horisonten, tillbaka till en värld som vi andra bara anar.

Prenumerera

Detta innehåll kan läsas av dig som är prenumerant.

Har du redan ett konto? Logga in för att läsa vidare.

Dator, läsplatta och mobiltelefon.

Premium

  • Dagsfärska analyser och artiklar via nyhetsbrev
  • Magasinet digitalt eller hem i brevlådan
  • Över 500 aktieanalyser per år
  • Unika investeringsverktyg och portföljer
  • Färre annonser och en bättre läsarupplevelse
  • Och mycket mer
479 kr  / per månad

Vill du se fler alternativ? Läs mer här