Vänta med spännande teknikbolag

ANALYS Net Insight förefaller vara på rätt väg under en ny ledning. Frågetecken kring framtida kapitalbehov gör dock att Affärsvärlden väljer att stå vid sidan om.

VÄNTA Net Insights aktie har rasat omkring 85 procent på knappt tre år. En delförklaring är de redovisade siffrorna, där teknikbolagets omsättning minskat med 11 procent från 2016 till 2018 samtidigt som rörelsemarginalen exklusive engångsposter gått från 11,5 procent till -15,8 procent. Men det handlar också om ett dåligt förvärv, misslyckad produktutveckling och grusade förhoppningar.

Huvudförklaringen till kursfallet lär vara de höga förväntningar som den tidigare ledningen byggde upp kring den egenutvecklade mjukvaruprodukten Sye, som lanserades i april 2016. Där mindre tid går till vanligt tv-tittande ökar istället tv-tittandet över internet (Netflix, SVT Play, etc.), vilket kallas OTT. Det OTT-segment där Sye-tekniken kommer bäst till sin rätt är livesport. Sye ger här inte bara bästa möjliga videokvalitet, utan öppnar även för nya intäktsströmmar och affärer.

Net Insights ledning uppskattar bolagets teknikförsprång till cirka 1–2 år och aviserade i samband med halvårsrapporten planer på en stor säljoffensiv, för att ta viktiga marknadsandelar och etablera Sye som branschstandard. De knappa 50 miljoner Net Insight hade i kassan vid halvårsskiftet bedöms dock inte räcka, varför bolaget utvärderar storlek på och formen för ett kapitaltillskott.

Från ett summan-av-delarna-perspektiv ser Net Insight klart intressant ut och bolaget förefaller tveklöst vara på rätt väg med en bantad kostnadskostym och ett tydligare fokus. Redan nu kan aktien vara intressant som långsiktig högriskaktie. Affärsvärlden väljer dock att fortsatt stå vid sidan om tills finansieringsläget klarnat.

Detta är en kortversion av Osäkerhet skuggar potentialen. PRenumeranter kan logga in och läsa hela artikeln här.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.