Var fjärde bostadsrättsägare oroas av föreningens ekonomi

Det är en ökad ekonomisk oro bland landets bostadsrättsägare, visar en ny rapport från Sveriges BostadsrättsCentrum, SBC.
Var fjärde bostadsrättsägare oroas av föreningens ekonomi - ÖRNSKÖLDSVIKS GÄSTHAMN
Sjönära exklusiva bostadsrätter vid Örnsköldsviks Gästhamn. Foto: Fredrik Sandberg/TT

För sjunde året i rad har Sveriges Bostadsrättscentrum gjort en undersökning med hjälp av Ipsos för att se hur det står till bland landets bostadsrättsföreningar.

I år har antalet respondenter fördubblats och landar på 2003. Det är alltså över 2000 svenska bostadsrättsägare som har svarat på frågor om hur BRF:en har det. Rapporten visar att var fjärde bostadsrättsägare, 27%, oroar sig för föreningens ekonomi – en ökning på 11 procentenheter jämfört med 2022.

I undersökningen framkommer att 79% av föreningarna har höjt avgiften det senaste året. 18% av de svarande i undersökningen hade inte alls räknat med en avgiftshöjning. Det som oroar flest av de svarande är räntehöjningar och avgiftshöjningar. 36% anser att avgiften är för hög.

”De senaste två åren har varit tuffa för landets bostadsrättsägare. Utmaningar som stigande räntor och hög inflation har lett till avgiftshöjningar som alla inte räknat med eller planerat inför. I kombination med fallande bostadspriser är det naturligt att oron då stiger hos många. Ett bra sätt att bli tryggare i sin ekonomiska situation är att hålla sig uppdaterad kring föreningens ekonomi och vara delaktig på årsstämmor. Det ger en bättre förståelse för varför föreningen höjer avgiften eller gör andra ekonomiska förändringar”, säger Markus Pålsson, chef för verksamhetsinnovation och utveckling på Sveriges BostadsrättsCentrum, i ett pressmeddelande.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från Trapets