Värre siffror för industrisektorn än väntat

Inköpschefsindex för den svenska industrisektorn sjönk till 43,2 i mars, från reviderade 52,7 månaden före (53,2).

Enligt Infront räknade analytiker med ett index på 45,3 för mars.

“Detta är den största månatliga nedgången i inköpschefsindexets dryga 25-åriga historia och är ett tydligt tecken på att coronavirusets effekter på svensk tillverkningsindustri har slagit igenom på allvar”, säger Jörgen Kennemar, ansvarig för analysen av inköpschefsindex på Swedbank, i en kommentar.

Orderingången svarade för det största fallet av fem delindex, följt av produktionen. Sammantaget drog dessa två delindex ned PMI-total med 9,3 indexenheter. Även indexet för sysselsättningen bidrog negativt.

Leverantörernas leveranstider steg däremot till den högsta nivån sedan 2018 och bidrog positivt till PMI-total, vilket stärker bilden av att tillverkningsindustrin även brottas med utbudsproblem.

Produktionsplanerna ligger på den lägsta nivån sedan årsskiftet 2008/2009.

Indexet är en sammanställning av bedömningen bland drygt 200 inköpschefer vad gäller den ekonomiska utvecklingen och presenteras av Swedbank och Silf, organisationen för inköp och logistik.

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
    Annonstorget Premium i samarbete med King Street Media Annonsera här