Vattenfall och Preem ska börja utreda en elektrolysanläggning på 50 MW

Statliga Vattenfall uppger att man tillsammans med Preem ska gå vidare med att utreda en första elektrolysanläggning i Lysekil på 50 megawatt.
Vattenfall logga
Foto: Jessica Gow / TT /

Detta aviseras efter att bolagen under början av året inlett en analys om hur fossilfri vätgas från elektrolys kan skapa möjligheter för Preem att tillverka biobränslen i stor skala.

Man tar nu arbetet vidare till att utreda en första elektrolysanläggning med ambitionen att ta nästa steg under 2022. En anläggning på 50 MW skulle räcka till att värma upp 10 000 till 20 000 villor under ett år.

”Det är mycket lovande att fossilfri el har potential att ersätta fossila råvaror och därmed minska utsläppen från Preems vätgastillverkning när produktionen av biobränsle ökar. För att klara Sveriges klimatmål är det avgörande att genom partnerskap hitta lösningar för att ställa om industriprocesser med lägre koldioxidutsläpp, det går också helt i linje med Vattenfalls mål att möjliggöra ett fossilfritt liv inom en generation”, säger Andreas Regnell, strategichef Vattenfall.

Inga finansiella detaljer anges

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från Trapets
Annons från Invesco