Vattenfall pressade storägare i Arrowhead att sälja

Ledningen för statliga Vattenfall tvingade flera storägare i bredbandsbolaget Arrowhead att sälja sina aktier. Priset var en tredjedel av vad en bankvärdering av Handelsbanken då kommit fram till. Om de inte sålde hotade Vattenfall med att hålla inne ett lån och därmed försätta bolaget i konkurs. Det framgår av ett internt styrelseprotokoll från Arrowhead som Ekonomi24 tagit del av.

Vattenfall gick förra sommaren in i Arrowhead genom en uppgörelse som innebar att Vattenfall sköt till 80 Mkr. Bolagen ingick dessutom ett avtal som säger att Arrowhead kan nyttja 50 procent av kapaciteten i Vattenfalls då befintliga optokabel om 20 mil, samt 50 procent av den optokabel som Vattenfall planerat lägga. Avtalet värderades till 1 miljard kronor och löper på 25 år. Uppgörelsen gav Vattenfall en ägarandel på drygt 53 procent.

För att Arrowhead skulle kunna växa behövde bolaget ytterligare pengar, cirka 500 Mkr, genom en extern finansiering. Handelsbanken och Den Danske Bank försökte genomföra denna under hösten 2000, men misslyckades. I februari i år räknade Arrowhead med att bolagets pengar skulle vara slut. En konkurs bankade alltså på dörren.

För att trygga verksamheten gav Vattenfall ett löfte om ett kortfristigt lån på 180 Mkr. Vattenfall ville dock under alla omständigheter ha bort tre av huvudägarna: Philip Edner, Peter Nilsson och Claes Hedberg. Orsaken var att Philip Edner misstänktes för bedrägeri i samband med affären mellan Columna och Drax. De tre storägarna ägde tillsammans drygt 12 procent av aktierna i Arrowhead och hade varit med och startat bolaget.

I ett styrelseprotokoll från Arrowhead daterat den 3 februari i år står det: ”En förutsättning för att ett lån lämnas är att man kan köpa ut Philip Edner, Peter Nilsson och Claes Hedberg från bolaget.”

De tre huvudägarna ställdes inför ett ultimatum från Vattenfalls ledning: om de tre aktieägarna inte sålde sina 20 miljoner aktier skulle lånet inte beviljas. och det fanns risk för konkurs, likvidation eller att alla aktieägare skulle få skjuta till ytterligare pengar.

De tre storägarna fick först ett bud på 1 krona, men efter en viss strid fick de 3,50 kronor per aktie. Detta pris kan ställas i relation till en värdering som Handelsbanken gjorde av Arrowhead så sent som i januari. Banken värderade, enligt vad Ekonomi24 erfar, bolaget till mellan 1,3 och 1,5 miljarder kronor, vilket motsvarar ett pris per aktie på mellan 8,10 kronor och 9,30 kronor.

En förklaring till att Philip Edner, Peter Nilsson och Claes Hedberg inte tog ytterligare strid för ett högre pris var att de alla var hårt trängda ekonomiskt i affären mellan Drax och Columna där alla var högt belånade samtidigt som aktien i Drax hade fallit kraftigt.

Vattenfall gick i samband med affären ut till de resterande aktieägarna och erbjöd 3,50 kronor per aktie och förklarade tydligt att de inte vill sträcka sig högre än så. Orsaken till detta är att enligt avtalet med de tre storägarna måste Vattenfall, om de köper Arrowheadaktier för ett högre pris än 3,50 kronor , erlägga en de tilläggssköpeskilling till de tre storägarna på mellanskillnaden.

Agerandet har rört upp känslor bland många småägare som tycker att Vattenfall lagt ett skambud, och nu överväger att stämma den statliga kraftjätten.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.