Växer utan spänningar
Örebroföretaget Närkes Elektriska AB, Nea, är en otypisk representant för den rådande trenden med överkapitaliserade bolag. Visserligen är börsvärdet hela 1,3 miljarder kronor, men Nea är inget genomstabilt företag med höga marginaler som kunnat samla kapital på hög.
Elinstallationer är i själva verket en rätt basal näring. Vad är då finessen med att driva företaget med en stor, lågavkastande kassa och en soliditet kring 50 procent?
Jo, den är att Nea har kunnat delta aktivt i branschens strukturomvandling. Företaget är näst störst i branschen efter norskägda Bravida, men så har det inte alltid varit.
Expansionen har varit successiv och målmedveten. Nea har köpt bolag på bolag de senaste 35 åren och är i dag i stort sett rikstäckande. Undantaget är Norrland, där man bara finns på tre orter men där kundunderlaget å andra sidan är blygsamt.
Ytterligare tillväxtmöjligheter finns, och det är inte minst därför som börsens värdering är klart generös med ett p/e-tal på 19.
– Branschen är inte i närheten av att vara färdigstrukturerad – vår marknadsandel är ungefär tio procent – och lönsamheten är till exempel inte precis något att yvas över. Så nog finns det möjligheter, säger den mångårige vd:n Hans Hallin.
Det som gör att börsen tror på Nea, trots den speciella kapitalstrukturen, är företagets goda historik. För det första rör det sig om ett tillväxtcase, om än i en bransch med anspråkslösa marginaler. De senaste tio åren har omsättningen nästan fördubblats, till i fjol nära två miljarder kronor. Förvärvskampanjen inleddes alltså redan 1970 och man gick till börsen 1982. Kontrollen ligger dock alltjämt kvar hos grundarfamiljen Broberg.
Den andra förklaringen till aktiemarknadens tilltro är att Nea har hållit sin överkapitalisering i schack. 1996 genomfördes en extrautdelning och 2004 ännu en.
– Styrelsen vill att vi ska ha stabila finanser, men när balansräkningen blir extremt stark så ska pengarna tillbaka till ägarna, säger Hans Hallin.
Soliditetsmålet är högt satt och ska ligga i intervallet 40-50 procent. Den finansiella styrkan ska, enligt styrelsen, både garantera Neas stabilitet och ge utrymme för expansion.
För en extern bedömare kan stabilitetsmålet verka enkelt att uppfylla. En rörelse som binder så litet kapital som elinstallationer kan ju – i alla fall i teorin – lätt anpassas till rådande marknadsläge. Men Nea-chefen pekar på att svängningarna i branschen är ansenliga, eftersom de i hög grad styrs av byggkonjunkturen och där det finns stora regionala variationer. När hela näringslivet slog till bromsen och blåste av investeringarna 2002-2003 tvangs även Nea, trots sin stora kassa, att dra ner rejält. Under 2003-2004 sades 400 man upp (motsvarande hela 19 procent av personalen).
– Även om vi har stor finansiell stabilitet måste vi anpassa volymen i sådana lägen. Men den fördel som vi har är att vi kan ta väl övervägda beslut och, som i det här fallet, avveckla under städade former, säger Hans Hallin.
Nea har alltså inte – vilket förekommer då och då i byggbranschen – satt dotterbolag i konkurs och låtit leverantörer ta smällen.
Det är dock inom förvärven som den rikliga kassan har varit till störst nytta. På senare år har installationsrörelserna hos flera stora bolag varit till salu och Nea har köpt, vilket varit långsiktigt klokt men medfört en viss anspänning på kort sikt. De viktigaste affärerna har gjorts med ABB, Elektro Sandberg och Siemens.
– Ofta är det ju så att tillfället gör tjuven. Har man starka finanser slipper man gå med mössan i hand till herrar bankdirektörer och annat finansfolk, och man kan fånga fågeln i flykten, säger Hans Hallin.
Är det då givet att Nea ska fortsätta att förvalta en överstor likviditet? Det beror på vad man menar med överstor. En soliditet på nära 50 procent kan tyckas onödig med tanke på de låga räntorna och att kapitalmarknaden säkert mer än gärna skulle ställa upp med expansionskapital. Samtidigt verkar alltså inte Neas ägare och ledning förespråka en finansiell konservatism in absurdum.
Extrautdelningar sker som sagt då och då och dessutom avvecklade företaget i fjol sin stora aktieportfölj. Den värderades vid säljtillfället till 53 miljoner kronor, vilket gav en reavinst på 16 miljoner.
Hittills har den stora kassan tjänat Nea väl. Så länge siktet är inställt på fortsatt tillväxt verkar strategin mycket hållbar.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.