Vd: Det är orättvist

Vattenfalls nye vd Magnus Hall är inte rädd för att sticka ut hakan. Idag gjorde han det igen då han klagade på regeringens planer att höja skatten på kärnkraft. En skatteeffekt på 350 miljoner kronor för Vattenfall.

– Det är mycket pengar, särskilt om man tar hänsyn till de marknadspriser vi har att rätta oss efter är markant lägre än de var för fem, sex år sedan. Det är en stor skattehöjning för oss, fast vi vet inte om den materialiseras eller inte. Men det är en allvarlig fråga för Vattenfall. Vi betalar redan rätt mycket skatt på svenska kärnkraftverk, sa Magnus Hall på torsdagens presskonferens.

När det gällde den avgift som ska finansiera omhändertagandet av det radioaktiva avfallet, och som regeringen vill höja från 2,2 öre till 3,8 öre per kilowattimme, protesterade han ännu mer.

– Vi tycker inte att det är rättvist eftersom vi inte anser att vi behöver höja den, men myndigheterna har förstås en annan syn.

Magnus Hall påpekade dock att just de pengarna fonderas och att Vattenfall kan dra nytta av dem senare.

Den före detta skogschefen, han var 29 år på Holmen, de sista tio åren som koncernchef, är osedvanligt orädd för att vara chef för ett helstatligt bolag. Därtill ett bolag i en bransch som är hyperkänslig för en koalitionsregering bestående av en, åtminstone tidigare, kärnkraftsvänlig statsminister och ett antikärnkraftsparti.

Redan första dagen på jobbet för en månad sedan skapade Magnus Hall en kontrovers med ägaren staten genom att kritisera regeringens överenskommelse om kärnkraften i Dagens Industri.

I dag lade han dock till att regeringen är ägare till bolaget och att den bestämmer.

 

 

nullnull

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Trapets