VD-skifte i Awardit efter misstanke om brott

I fredags meddelade Awardit att bolagets VD med omedelbar verkan kliver ner och blir operationell chef. Via sociala medier bekräftar Awardits grundare att VD flyttas ner på grund av misstanke om ringa narkotikabrott. Awardit gjorde en nyemission på 90 Mkr dagarna innan.
En man döms nu för spioneri efter att ha avslöjat hemligheter om Scania. Foto: Pontus Lundahl/TT

I ett pressmeddelande under fredagen gick att läsa att Awardits tidigare VD och grundare Niklas Lundqvist med omedelbar verkan återinträder som VD i bolaget, samtidigt som Henrik Olander, som varit VD sedan januari 2020, i stället blir operationell chef (COO).

Under helgen twittrade Niklas Lundqvist att orsaken till att Henrik Olander inte lägre är VD är att han misstänks för ringa narkotikabrott.

Till Affärsvärlden säger Niklas Lundqvist att man har fortsatt förtroende för Henrik Olander och att han därför fortsätter i bolaget.

”Detta är en privat angelägenhet för Henrik och inget som påverkar vår verksamhet. Henrik är en medarbetare som presterat väl under många år”, säger han.

Henrik Olander ska ha blivit misstänkt för ringa narkotikabrott i slutet av februari.

Under mars sålde Henrik Olander av 50 000 aktier i bolaget, enligt Finansinspektionen. Awardit tog dessutom tidigare i veckan in 90 miljoner kronor i en riktad emission för att satsa på ytterligare förvärv. Båda dessa händelser skedde alltså samtidigt som dåvarande VD satt på väsentlig information som omvärlden var okunnig om.

Detta är något som inte gått investerare på Twitter omärkt förbi. Flera personer ifrågasätter tidpunkten för försäljningen och emissionen. Enligt Niklas Lundqvist hade dock företaget ingen kännedom om vad Henrik misstänks för förrän i fredags.

”Detta var information som vi fick i fredags. Vi agerade så fort vi fick informationen. Han kunde självklart inte vara kvar som VD. Å andra sidan å var den rokaden planerad sedan tidigare. Den hade planerats men skulle inte ske förrän kanske i slutet av sommaren, nu blev det bums. Så fort detta kom fram så var det en självklarhet”, säger han,