”Vi blev utnyttjade”

Näringslivseliten slår tillbaka mot teatergruppen Konstab: skandalföreställningen var bara en pr-kupp.

Det är fredagkväll i Stockholm. På teatern Brunnsgatan Fyra har näringslivsprofilen Nicklas Storåkers, tidigare vd på Avanza, hyrt en hel föreställning för sig och sina vänner.

På scen: tre göteborgsgrabbar i sena 20-årsåldern, de utgör teatergruppen Konstab, omhuldad på kultursidor för sina beskrivningar av ”kapitalismens klaustrofobiska logik” och konstens förhållande till kapitalet.

I publiken: Stockholms finanselit, några entreprenörer, investerare, en och annan journalist.

Kulturellt kapital möter ekonomiskt kapital. Göteborg möter Stockholm.

Föreställningen börjar. Men inom kort börjar kalabaliken. Kvällen kommer så småningom att återges i flera medier.

”Konstabs föreställning slutade i kaos”, skriver bland annat Dagens Nyheter.

Det som händer är, enligt skådespelaren Ossian Melin, att den berusade publiken börjar häckla framträdandet. Någon skriker ”du verkar så arg gubben!”. Andra skrattar. Till sist tappar Melin tålamodet och slänger rekvisita omkring sig – däribland en glasskål som går sönder.

Föreställningen avbryts.

– Sådant här är ju en klassgrej, de tycker att de kan köpa oss, som narrar för hovet. Man blir mörkrädd, säger Melin till Dagens Nyheter.

Det här är versionen som förmedlats i de flesta medier. Men när Affärsvärlden söker några av dem som befunnit sig i publiken vänder de sig emot beskrivningen.

– Det avbröts väldigt plötsligt. Det var koordinerat, nästan iscensatt. Skådespelarna gick av scenen samtidigt, och i samma millisekund släcktes ljuset. Jag var övertygad om att det var en del av framträdandet, säger entreprenören och investeraren Richard Båge.

 Att det skulle ha varit stökigt på teatern håller han inte med om.

– Det var inte livligt alls i salongen. Det här är inget annat än en begåvad pr-kupp.

Hur känns det i så fall?
– Alla gör vad man vill med sina liv.

Nicklas Storåkers, som hyrde teatern, säger att ensemblen spridit flera felaktiga uppgifter om kvällen.

– Det är inte sant att folk var fulla innan de kom. Föreställningen började 18:45 en fredagkväll, folk kom direkt från jobbet och hade väl druckit ett eller max två glas vin.

Han vänder sig också mot beskrivningen att de skulle se skådespelarna som ”gycklare”.

– Det här är andra gången jag abonnerade en föreställning av ensemblen Konstab, då jag tycker de är lysande. Teatern har bett om ursäkt till mig och erbjudit pengarna tillbaka. Jag har krävt att få betala då teatern har sina kostnader och inte kan lastas för ensemblens uppträdande.

Byrån Ebba Lindqvist PR har teatergruppen Konstab som kunder. Vd:n Ebba Lindqvist, som arbetat med pjäsen, säger till Affärsvärlden att hon inte vill lämna några kommentarer. Inte heller skådespelarna har gått att nå.

Själva föreställningen i fredags fortsatte så småningom – dock utan några finansmänniskor i publiken. Efter en paus fick Göteborgs-Postens recensent och en vän till henne se andra akten helt själva.OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.