”Vi gör förvärv inom ett år”

Det färska Lundinbolaget International Petroleum Corps vd Mike Nicholson synar just nu projekt med en prislapp på uppemot fem miljarder kronor.

Det är full fart framåt för ett av börsens färskaste bolag – International Petroleum Corp, IPC. Lundin Petroleum knoppade av all verksamhet utanför ‧Norge in i IPC, som noterades i slutet på april. Vd Mike Nicholson, även han från Lundin Petroleum, är nu i full färd med att växa verksamheten genom förvärv.

I en intervju med Affärsvärlden konstaterar han att det skett en del stora oljeaffärer vilket resulterat i att det i större oljebolag kan finnas mindre ‧projekt som hamnar utanför den nya strategin; projekt som är för små för oljejättar men är stora nog för IPC.

– Vi vill köpa i en tid och i en cykel där vi sett en ihållande nedgång i oljepriset ‧under ett antal år. Våra traditionella konkurrenter har utmaningar med nivån på sina skulder och inåtriktad fokusering, säger Mike Nicholson.

Han pekar dessutom på att IPC inte har något som tynger det just nu.

– Vi började vårt liv i ett väldigt fördelaktigt läge, med noll skulder, bra tillgångar med låga operativa kostnader om drygt 14 dollar per fat. Vilket genererar ett betydande fritt kassaflöde.

Under första halvåret i år genererade IPC ett fritt kassaflöde på 72 miljoner dollar. Tillgångarna han söker efter ska vara i produktion eller utvecklingsstadium, inte några mogna projekt på nya marknader.

Hela intervjun med Mike Nicholson finns att läsa i det senaste numret av Affärsvärlden.OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.