Vice riksbankschef: Mer oroad nu

Riksbanken är inte säkra på att inflationen stiger som prognostiserat, enligt vice riksbankschef Martin Flodén.

”Det är därför vi säger att vi är beredda att göra mer”, säger Flodén till Dagens Industri.

Under de senaste månaderna har omvärldsutvecklingen präglats av en ökad oro för konjunkturen.

”Jag är lite mer oroad nu än tidigare i år”, säger han.

Flodén anser att det är positivt att underliggande inflationsmått faktiskt har stigit under de senaste månaderna, men samtidigt har utvecklingen i världsekonomin överraskat negativt från sommaren, anser han.

Riksbanken har flaggat för att den kan göra mer om det skulle behövas, exempelvis genom att sänka reporäntan.

”Vi vet inte var golvet för räntan ligger men sannolikt är vi inte långt därifrån. Vi kan fortfarande sänka räntan och utöka köpen av statsobligationer och det är vad vi kommer att göra i första hand”, uppger Flodén.

Att köpa bostadsobligationer i ett läge när man oroar oss för bostadsmarknaden är inte attraktivt, men han vill inte utesluta något. Kommunobligationer uppges också vara ett alternativ.

De senaste månadernas kronförstärkning är en faktor som pressar Riksbanken, anser han.

Under tisdagsmorgonen håller Martin Flodén talet ”Sverige behöver sitt inflationsmål” på ett frukostmöte som arrangeras av tankesmedjan Fores.

 

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Invesco
Annons från Trapets