Vinnaren håller tyst
Konsekvenserna av aktuella kriser och katastrofer är ett återkommande tema i börsbolagens kvartalsrapportering. För ett par år sedan var det översvämningarna i Thailand som var på tapeten eftersom de påverkade svenskt och internationellt näringsliv. Innan dess var kärnkraftsolyckan i Japan år 2011 ämnet på allas läppar.
Senaste krisen i ordningen är striderna i Ukraina som i de färska kvartalsrapporterna har seglat upp som ett ämne som börsbolagsdirektörerna gärna kommenterar.
Överlag tycks de ekonomiska riskerna vara små, vilket kan vara betryggande för aktieplaceraren att veta. När lejonparten av de över 60 storbolagen lämnat sina rapporter hade bara 11 av dessa på ett eller annat sätt kommenterat det eskalerande våldet.
Tre av de fyra storbankerna kommenterar affärerna i landet. Tydligast är SEB:s vd Annika Falkengren, som kostar på sig ett värdeladdat uttalande, när hon skriver att händelserna i Ukraina är ”oroväckande” och kan komma att påverka handelsflöden och leda till ett mer försiktigt affärsklimat framöver, framför allt i de baltiska länderna. SEB har riskexponeringar på Ryssland och Ukraina på 1,8 miljarder respektive 300 miljoner kronor.
Försiktiga Handelsbanken har inga affärer i Ukraina. I alla fall nämns inget i rapporten.
Nordea och Swedbank skriver desto mer. Nordeas utlåning i Ryssland på 6,2 miljarder euro motsvarar 1,8 procent av Nordeas sammanlagda utlåning. Banken har ingen utlåning i Ukraina, men vd Christian Clausen oroar sig för att de baltiska ekonomierna kan påverkas av inbromsningen i Ryssland som i sin tur orsakas av krisen i Ukraina.
Störst exponering i Ukraina har Swedbank med vd Michael Wolf. Banken sålde Ukrainarörelsen för ett år sedan, men har kvar tillgångar i form av fastigheter och panter. Den svagare ukrainska valutan orsakade en smäll på 74 miljoner kronor under kvartalet. Bankens exponeringar i Ryssland och Ukraina beskrivs som låga, cirka 1,5 miljarder kronor plus övertagen egendom i Ukraina värd 124 miljoner kronor.
De stora exportföretagen håller alla en låg profil i Ukrainafrågan. Stora Enso konstaterar att bolagets import av timmer från Ryssland kan bli lidande om EU skärper tonläget ytterligare.
Volvo märker redan av krisens effekter när ryska kunder tvekar som ett resultat av ”den politiska situationen som omgärdar Ukraina”. Konkurrenten Scania skriver däremot ingenting om att marknaden sviker i Ryssland. Tvärtom. Orderingången ökar.
Verkstadsföretaget Alfa Laval, kameratillverkaren Axis och läkemedelstillverkaren Meda har drabbats av vikande försäljning till följd av krisen. Också tv-huset MTG drabbas, främst av den vikande ryska rubeln. Från Rysslandsveteranen Ericsson märks däremot inga förändringar i de ryska affärerna. Under 2013 hade telekomleverantören en försäljning om 5,9 miljarder kronor i Ryssland och Ukraina. Det rådande politiska läget har inte påverkat försäljningen under det första kvartalet, skriver bolaget.
Informationen förs fram, får man förmoda, eftersom striderna påverkar eller riskerar att påverka affärerna. Med det synsättet för ögonen är det kanske mest intressanta att notera de bolag som inte kommenterar utvecklingen.
Bland dessa senare märks två storbolag vars verksamhet rimligen påverkas av utvecklingen i regionen, nämligen Sveriges största och börsens enda krigsmaterieltillverkare, Saab, och Sveriges ledande säkerhetsföretag, Securitas. Inget av dessa nämner de effekter som våldsamheterna i Ukraina kan få på de egna affärerna.
Just Saab har i olika sammanhang pekats ut som en vinnare och bolaget förmodas allmänt kunna öka försäljningen, inte minst till det svenska försvaret.
Men om utvecklingen i Ukraina. Inte ett ord.
Rekyl uppåt?
Börsens rullande p/e-tal föll i förra veckan till 15,3, vilket är tangerat årslägsta. Om börsen bara rekylerar upp till årets genomsnitt finns utrymme för kurslyft på 3 procent.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.