Vinnarna på börsen

Kurserna på Stockholmsbörsen handlas fortsatt högre under måndagseftermiddagen, men index har försvagats en hel del sedan morgonen.

Bäst bland storbolagen går Boliden, medan Betsson noteras i botten. De amerikanska börserna håller stängt i dag på grund av Labor Day.

SIX Generalindex stiger klockan
13.56 0,6 procent till 472 och OMXS30-index ökar 0,6 procent till 1.470. Omsättningen är 4,5 miljarder kronor på Stockholmsbörsen och 6,2 miljarder inklusive de alternativa handelsplatserna Bats, Chi-X och Turquoise.

Boliden toppar vinnarlistan bland
storbolagen med stöd av sektoruppgång i Europa. Gruvbranschen får stöd av en stor uppgång i gruvjätten Glencore, efter bolagets planer på att ta in nytt kapital, minska kopparproduktionen och genomföra ytterligare skuldminskningsåtgärder. Boliden var upp 3,2 procent.

Både vinnare och förlorare kunde
hittas i spelsektorn efter att Handelsbanken höjt rekommendationerna för Unibet och Netent till köp, från tidigare öka. Unibet steg 3,1 procent medan Netent var upp 4,1 procent, den sista även med stöd av en köprekommendation i Börsveckan. Åt andra hållet gick Betsson, -2,4 procent, tyngd av att en insynsregistrerad person sålt 25.300 aktier i spelbolaget.

Nexam Chemical var en annan av
dagens vinnare efter att bolaget meddelat om ett marknadssamarbete med Evonik Jayhawk. Aktien steg 5,8 procent.

Livsmedelsbolaget Coop avser
investera cirka en miljard i sitt butiksnätverk, samtidigt som man också genomför sin “största prissänkning någonsin”. Konkurrenten Ica Gruppen föll tillbaka med 1,2 procent medan Axfood steg 0,6 procent.

Industribolaget Troax får
köprekommendation av Dagens Industri som räknar med fortsatt tillväxt. Aktien handlades upp 4,6 procent.

Fingerprint backade med 3,6
procent. Bolagets ex-vd Johan Carlström kan från och med i dag kan ta över aktier värda en halv miljard kronor genom bolagets optionsprogram. Dessa får han nästan gratis av de övriga 15.000 aktieägarna, skriver SvD.

SAS sektorkollega Finnair släppte
trafiksiffror i morse. Passagerartrafiken ökade med 3,3 procent i augusti, medan Norwegians i förra veckan steg med 9 procent. SAS släpper både delårssiffror och trafiksiffror på tisdag. SAS-aktien var upp med 1,9 procent.

Index                     

Senast 

I dag %  

I år %

SIX Generalindex             

472    

+0,6    

+3,5

OMX Stockholm 30            

1470    

+0,6    

+0,3

SIX Return index            

882     

+0,6    

+6,8

SIX Sverige cykliskt 15      

403    

+1,1    

+1,0

SIX Sverige defensivt 15     

503    

+0,2   

+11,7

SIX Volatilitetsindex       

29,2    

+0,6   

+86,9

 

 

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
    Annonstorget Premium i samarbete med King Street Media Annonsera här