Virusoro väntas sänka börsen

Stockholmsbörsen väntas inleda måndagens handel med sjunkande index till följd av tilltagande oro för spridningen av coronaviruset.

Italien har ställt in en rad offentliga arrangemang i ett försök att förhindra det största utbrottet av coronaviruset i Europa. Antalet smittade har stigit till mer än 150 från bara tre innan i fredags. I Sydkorea rapporterades 161 nya fall på måndagen. Totalt uppgår antalet smittade i världen till drygt 79.000 personer och antalet dödsfall till drygt 2.600. Världshälsoorganisationen WHO har uttryckt oro för det ökade antalet fall utan tydlig koppling till virusets epicentrum i Kina.

Börserna i Asien och Stilla havsregionen handlades tydligt nedåt på måndagen, med Sydkorea värst drabbat. Samtidigt rådde viss lättnad i Kina, där indexen steg efter att takten i antalet nya rapporterade fall i landet fortsatt bromsa in. USA-börserna backade i fredags efter ny oro för virusspridningen samt PMI-statistik som visade på avtagande aktivitet i den amerikanska ekonomin i februari.

På europeisk front hade terminerna för tyska DAX-index och Parisbörsens CAC40 sjunkit drygt 1,8 procent. Förhandeln i Stockholm hos IG indikerade en öppning nedåt på 1,7 procent för Stockholmsbörsens OMXS30-index. Även USA-terminerna noterades på markant minus på morgonen svensk tid, för Dow Jones storbolagsindex och det bredare S&P 500 nedgångar runt 1,5 procent.

Oljepriset var också tydligt ned på morgonen med pristapp runt 2,7 procent. Guld, som brukar ses som en säker hamn i orostider, klättrade 1,5 procent.

Bland färska rapportbesked står diamantproducenten Lucara Diamond fast vid de utsikter för 2020 som tidigare har lämnats som innebär en prognos om intäkter på 180-210 miljoner dollar, framgår av bokslutsrapporten. Resultat efter skatt var 8,7 miljoner dollar i det fjärde kvartalet 2019 (-6,2).

Gruvprospekteringsbolaget Josemaria rapporterar en nettoförlust om 11,1 miljoner dollar för det fjärde kvartalet 2019 (-6,3). Bolaget siktar på att slutföra genomförbarhetsstudien om Josemaria-projektet under tredje kvartalet 2020, i syfte att avancera projektet mot tillståndsgivning och senare utveckling. Tidigare bedömning var att studien skulle färdigställas under det första halvåret 2020

De flesta svenska storbolag har nu levererat rapporter för denna gång. Så här sista veckan i innevarande rapportperiod öppnar en rad framförallt mindre bolag sina böcker, även om just måndagens rapportagenda är ganska tunn. På tisdag rapporterar Millicom och på onsdag är det dags för SAS.

Denna vecka är det sportlovstider i bland annat Stockholms län, vilket kan påverka aktiviteten på den svenska finansmarknaden.OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.