Viss ljusning för säljare av bostäder i maj

Det blev marginellt enklare att sälja en bostad i Sverige i maj, vilket är främst hänförligt till kortare annonstider, enligt SBAB:s indikator Bomarknadstempen.
Robert Boije om landets boprisfall.
SBAB:s Robert Boije. Foto: TT

Indikatorn väger ihop utbudet av befintliga bostäder, antal dagar på Booli, antalet återpublicerade bostäder, andelen prissänkta bostäder, antalet budgivare, samt hur medelbudpremien avviker från sina historiska genomsnitt.

”Vår indikator Bomarknadstempen visar att det är ett fortsatt mycket tufft läge för de som vill sälja sin bostad, sett till Sverige som helhet. Den lilla ljusning som kan skönjas i maj är framför allt kopplad till något kortare annonstider. Mycket talar för att räntetoppen nu är nära, vilket är en viktig faktor för en normalisering av läget på bostadsmarknaden”, säger Robert Boije, chefsekonom på SBAB.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.