Volati möter svagare byggkonjunktur: ”Anpassat kostnaderna”

Efter ett år av lägre aktivitet går Volati in i nästa kvartal med förhoppningar om fler förvärv framåt. Affärsområdet Salix mötte dock en svagare byggkonjunktur under kvartalet. "Volymerna fortsätter ned något men vi lyckas hålla samma marginal på 10%", säger VD Andreas Stenbäck till Affärsvärlden.
Andreas Stenbäck, VD på Volati
Andreas Stenbäck, VD på Volati.

Industrikoncernen Volati redovisar stärkta marginaler och förbättrat kassaflöde i det andra kvartalet. Bland bolagets tre affärsområden var industridelen tillväxtmotorn, Ettiketto (som gör etiketter) nära oförändrad, medan Salix mötte en svagare byggkonjunktur.

”Redan förra sommaren började de ju möta tuffare marknadsförutsättningar och har fått anpassa kostymen efter det. Volymerna fortsätter ned något men vi lyckas hålla samma marginal på 10%, säger VD Andreas Stenbäck om andra kvartalet och fortsätter:

”Det visar att åtgärderna vi började ta till redan förra året nu får effekt.”

Lägre förvärvstakt än vanligt

Det har handlat om att minska personal och att accelerera viss samordning mellan verksamheterna i Salix, berättar Stenbäck. Det hjälper också att Salix inte främst är exponerade mot nybyggnation, utan renoveringar och tillbyggnad.

”Och det har historiskt sett inte varit lika slagit. Men med det sagt har vi respekt för att det nog kommer att vara lite lägre efterfråga ett tag fram över. Men vi har anpassat kostnaderna efter det.”

De senaste tolv månaderna har Volatis förvärvstakt varit lägre än vanligt.

”Under förra hösten var det en mycket mer passiv marknad, som det ju blir vid ett snabbt konjunkturskifte. Köpare och säljare har haft svårt att mötas i värderingar i det nya ekonomiska klimatet”, säger Andreas Stenbäck.

Fler förvärv att vänta

Han ser däremot att det successivt har lättats upp under våren.

”Vi har återupptagit dialoger nu under våren som tidigare stannat av. Så jag tycker att mycket börjar räta upp sig. Och vi har en hög aktivitet”, säger han och fortsätter:

”Multiplarna där vi verkar är relativt stabila, men däremot handlar det om var du sätter multipeln för intjäning. Inom vissa segment var det några jättestarka år 2021/2022. Bolagen kanske vill sätta multiplar på den intjäningen medan vi vill sätta multiplar på en intjäning som vi kanske ser som mer normal.”

Hur ser era förutsättningar ut för förvärv framåt?

”Jättebra. Vår skuldsättning är låg på 2,1X. Vi ska ligga mellan 2 och 3. Dessutom är kassaflödet i andra kvartalet starkt, vi har ett bra halvår framför oss.”

Insynsförsäljning

Volatis två största ägare är grundarduon Karl Perlhagen och Patrik Wahlén med 39 respektive 22% av kapitalet. I slutet av maj minskade dock Perlhagen sitt innehav med 300 Mkr, och i slutet av juni minskade Wahlén sitt innehav med 85 Mkr.

Aktien har under de senaste tre åren stigit över 100%.

Volati

Grundandes: 2003 av Karl Perlhagen och Patrik Wahlén.

Gör: Industrigrupp som förvärvar och utvecklar verksamheter.

Antal anställda: 1 900.

VD: Andreas Stenbäck.

Börsvärde: 9,3 mdr kr.

Nettoomsättning: 7,7 mdr kr (2022).

Rörelseresultat: 642 Mkr (2022).

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från Trapets