Wall Streets missmod inte Sveriges

Bara mycket kraftiga räntesänkningar kan bota den amerikanska aktiemarknadens depression. För den svenska börsen ser det ljusare ut.

Om Centralbankschefen Alan Greenspans oväntade räntesänkning gjordes för att stabilisera utvecklingen på den amerikanska aktiemarknaden har den inte fått avsedd effekt. Tvärtom svängde börsen vildare än någonsin tidigare dagarna efter räntebeskedet.

Och det lär fortsätta att svänga. För det första finns det en allmän trend på aktiemarknaderna runt om i världen mot allt större dagliga kursförändringar. För det andra har aktiemarknaden fått ytterligare en faktor att ta hänsyn till, nämligen konjunkturnedgången i USA och hur det ska gå för internetbolagen. För det tredje är det fritt fram för börsen att spekulera i kommande räntesänkningar samt hur stora dessa i så fall kommer att bli. Att vi står inför en ryckig kursutveckling är därför en enkel slutsats att dra.Det finns för närvarande dock ingen anledning för Affärsvärlden att ändra sin uppfattning från december; grundtonen är fortsatt dyster.

Nasdaq rejält övervärderad

Fortfarande är Nasdaqbörsen rejält övervärderad. Även efter fjolårets svaga avslutning värderas den fortfarande i genomsnitt till p/e-tal på runt 70-80. Det är en nivå som skulle må bra av att minska ytterligare. Värdet på de internetrelaterade aktierna, som vid fjolårets början stod för en stor del av Nasdaqs börsvärde, har förvisso redan smält ihop som en snögubbe i Stockholm. Men fallet är förmodligen inte över ännu. Om den amerikanska ekonomin viker rejält nedåt lär det vara företagens internetinvesteringar som först får stryka på foten och därmed är risken stor för nya nedgångar för IT-bolagen.

Dessutom faller vinsterna i den traditionella industrin i USA och förtroendet för bolagen är i botten. Det förmörkar bilden av den amerikanska aktiemarknaden ytterligare.

Botemedlen

Det som kan vända börsutvecklingen är egentligen bara två saker. Den första är att den amerikanska centralbanken Federal Reserve snabbt sänker räntan. Detta skulle kunna skapa en räntedriven börsuppgång på ungefär samma sätt som skedde 1996 och 1997 då Stockholmsbörsen nästan fördubblades i värde i takt med att den svenska riksbanken sänkte styrräntan. Den andra omständigheten som kan få kurserna att piggna till är att det visar sig att aktiemarknadens oro för fallande vinster har överdrivits. Detta är dock inte troligt. Särskilt inte efter alla vinstvarningar som kom under fjolårets sista månader.

Risken mindre för Stockholm

Däremot är det inte alls säkert att Stockholmsbörsen, som inte längre slaviskt följer Nasdaqbörsen, behöver utvecklas svagt. Det beror bland annat på att indextunga Ericssons aktiekurs inte kan falla så mycket mer. Därmed är risken för ytterligare kursfall för Stockholmsbörsen mindre än vad den är för Nasdaqbörsen, som kan gå ned med ytterligare 30 procent utan att vara undervärderad.

Dessutom borde Stockholmsbörsens näst högst värderade företag, Astra Zeneca med en indexvikt på över fem procent, vara en god stötdämpare mot fortsatta IT-relaterade börsnedgångar. Läkemedelsbolagen har nämligen åtminstone tidigare stått emot kursfallen bra. Vidare borde de svenska företagen stå bättre rustade för ett konjunkturfall i USA. De exporterar mer till Europa än amerikanska bolag, och den europeiska konjunkturen ser inte på långa vägar lika illavarslande ut som den amerikanska. De svenska bolagen har ytterligare en fördel genom att den svenska konjunkturen, enligt Konjunkturinstitutets senaste statistik, med vissa undantag visar sig tuffa på riktigt bra.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.