Wästbygg vinstvarnar

Byggbolaget Wästbygg meddelar att rörelseresultatet i det fjärde kvartalet väntas bli -270 miljoner kronor enligt segmentsrapporteringen.
I en analys anser Affärsvärlden att Wästbygg står inför en svacka och ger rådet att sälja aktien.
Wästbygg har sitt huvudkontor i Göteborg och verksamheten är framför allt koncentrerad till södra halvan av Sverige. Koncernen har drygt 300 anställda och den viktiga affären inom projektering och byggnation av logistik- och industrilokaler har historiskt stått för nästan hela resultatet.

Bolaget levererade en mindre rörelsevinst på 20 miljoner kronor samma period året innan.

Försämringen förklaras av konkurser hos underentreprenörer samt en försiktigare bedömning av framtida intäkter i egenutvecklade bostadsprojekt orsakade av en avstannad bostadsmarknad. Vidare belastas resultatet av nedskrivningar av koncernens tillgångar. De totala effekterna summeras till cirka -320 miljoner kronor.

”Marknadsförutsättningarna för att utveckla och bygga bostäder var redan under början av 2023 väldigt begränsade. Under hösten har vi tyvärr sett en ytterligare försvagning med än lägre vilja till att investera i, och köpa bostäder. Utifrån detta blev det nu nödvändigt att justera bedömningen av våra framtida intäkter i egenutvecklade bostadsprojekt”, säger Jonas Jönehall, VD och koncernchef för Wästbygg.

Wästbygg offentliggör sin fullständiga rapport den 8 februari.

Byggbranschen har det rejält tufft, vilket framgår av att också Skanska och Peab tidigare vinstvarnat inför Q4-rapporterna.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.