Yellen flaggar för höjd ränta

Janet Yellen, ordförande för USA:s centralbank Federal Reserve, konstaterade sent i går kväll att de flesta av ledamöterna i centralbanken, däribland hon själv, för närvarande förväntar sig en initial styrräntehöjning senare i år, följt av en gradvis åtstramningstakt därefter.

Om ekonomin överraskar kan dock direktionens bedömning av vad som är en lämplig penningpolitik komma att ändras.

Det framgår av ett tal som hon höll efter de amerikanska finansmarknadernas ordinarie stängning som handlade om inflationsdynamik och penningpolitik.

Fed har ännu inte fullt ut nått de båda målen inom ramen för det dubbla mandatet, konstaterade hon.

”En del lediga resurser finns kvar på arbetsmarknaden, och effekterna av dessa lediga resurser och influenserna från lägre energipriser samt tidigare dollarappreciering har varit betydande faktorer som har hållit inflationen under vårt mål. Men jag förväntar mig att inflationen kommer att återvända till 2 procent under de kommande åren i takt med att de tillfälliga faktorer som håller nere inflationen avtar, givet att den ekonomiska tillväxten fortsätter att vara stark nog för att slutföra återgången till full sysselsättning och de långsiktiga inflationsförväntningarna förblir välförankrade”, uppgav Janet Yellen.

 

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.