Yellen räknar med gradvisa räntehöjningar

Janet Yellen, ordförande för USA:s centralbank Federal Reserve, uppger i sitt anförande inför dagens utfrågning i kongressen att hon räknar med gradvisa räntehöjningar framöver.

Samtidigt flaggar hon för möjliga ekonomiska risker och uppger att de finansiella förhållandena i USA har blivit mindre stödjande för den ekonomiska tillväxten.

Det rapporterar Dow Jones Newswires.

Den utländska ekonomiska utvecklingen utgör risker för USA:s ekonomiska tillväxt, enligt Fed-ordföranden. Den finansiella utvecklingen skulle kunna tynga utsikterna för den ekonomiska aktiviteten ifall utvecklingen blir ihållande, säger hon vidare.

Samtidigt noterar Fed-chefen att den ekonomiska tillväxten även skulle kunna överstiga prognoserna av flera skäl.

Inflationen väntas förbli låg i närtid, och det finns fortfarande en viss mängd lediga resurser på arbetsmarknaden, enligt Yellen.

Hon förväntar sig en gradvis uppgång i inflationen till 2 procent i takt med att arbetsmarknaden fortsätter att stärkas. Nedåttrycket på inflationen torde avta så snart oljepriserna och importpriserna slutar att falla, resonerar Yellen.

Penningpolitiken befinner sig inte på en förutbestämd bana, utan kommer att bero på vad den inkommande datan säger om de ekonomiska utsikterna, framhåller Fed-ordföranden.

Yellen inleder anförandet med att konstatera att ekonomin, sedan den förra utfrågningen i kongressen för ett halvår sedan, har gjort fortsatta framsteg i riktning mot Federal Reserve mål om maximal sysselsättning.

”Och medan inflationen förväntas förbli låg i närtid, delvis till följd av ytterligare nedgångar i energipriserna, förväntar sig Fed-direktionen att inflationen kommer att stiga till sitt mål om 2 procent på medellång sikt”, uppger hon.

 

 

nullnull

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Trapets
Annons från Invesco