Ytterligare en stol för Bildt

Skandalomsusade Lundin Oil hanterar krisen runt bolaget enligt kommunikationsexperternas A och O, med benägen assistans från näringslivets främste krisexpert, Kreabs Peje Emilsson - som i sin tur har Carl Bildt, djupt inblandad i Lundin Oil-skriverierna, i sin styrelse. "En ren tillfällighet", säger Peje Emilsson.

Förutom skriverierna runt krisen i Ericsson har oljebolaget Lundin Oil varit ett minst sagt hett byte för medierna den senaste veckan. Turerna runt bolaget har varit många, och Carl Bildts uppdrag i styrelsen har ifrågasatts från alla tänkbara håll.

Till skillnad från hur Ericsson hanterat mediestormen har dock Lundin Oil gjort det som enligt alla kriskonsulter är A och O; inte förnekat anklagelserna, inte skällt ut journalister, tillsatt en utredning för att få fram mer information och lovat att förmedla denna till aktieägarna snarast möjligt. Senast lät man till och med skicka man ut ett särskilt pressmeddelande för att meddela att man ”välkomnar” den utredning som regeringen, på utrikesminister Anna Lindhs initiativ, vill göra om företagets verksamhet i Sudan.

Strategen bakom bolagets informationsgivning är Peje Emilsson och hans Kreab. Kreab är näringslivets älsklingskonsult för företag i blåsväder, av Veckans Affärer utsedd till Sveriges bästa kommunikationskonsult och dessutom ända starkt förknippad med Moderaterna för vilka man länge varit huskonsult. Icke desto mindre har några av Lundin Oils institutionella ägare, Handelsbanken Fonder och Aragon, redan dragit öronen år sig och sålt sina aktieinnehav.

Lundin Oils storägare tycks inte bry sig om hur välorkestrerad informationen än är, hur känns det att göra allt ”rätt” men ändå inte lyckas bibehålla förtroendet? ”Jag vet inte om det är helt rätt att göra den kopplingen. De som har sålt, det vill säga fonderna, är ju väldigt utsatta och brukar generellt sett inte gilla att behöva förklara allt de gör. Och det finns ju en del ägare som valt att avvakta vidare information också.”

Att Lundin Oil opererar på oroshärdar är ju ingen nyhet, har ni standardavtal för hur man ska hantera såna här situationer? ”Vi arbetade med dem långt innan det här blåste upp, bland annat genom att vara behjälpliga i deras investor relation-verksamhet, och visst – det är sånt man får räkna med.”

Hur ser du på den kris bolaget befinner sig i? ”Rent praktiskt kan man inte göra mycket mer än att fortsätta kommunicera väl och vara öppen med den information man har. På ett djupare plan är det här naturligtvis en oerhört komplex fråga som tar avstamp i huruvida man värderingsmässigt tycker det är rätt eller fel att överhuvudtaget försöka tjäna pengar på oroliga marknader. Jag lutar åt samma resonemang som Carl, att det är en möjlighet att bidra på ett positivt sätt till utvecklingen.”

Carl Bildt har ju redan kritiserats hårt för sina dubbla roller som styrelseledamot i Lundin Oil och FN:s sändebud på Balkan. Utöver det sitter han dessutom på en extra stol i er styrelse, hur hanterar ni det? ”Det finns ingen koppling mellan att vi har Lundin Oil på kundlistan och att han sitter i vår styrelse – det är faktiskt en ren tillfällighet. Vad gäller Carl Bildt personligen sitter han i en svår situation. Det innebär naturligtvis en spänning att sitta på de dubbla stolarna.”

Han befinner sig ju i en prekär krissituation själv, har du varit tvungen att agera rådgivare åt honom privat? ”Haha, nej verkligen inte. Carl är både van vid och bra på kriser.”

Han börjar bli något av ett välbetalt styrelseproffs; av Lundin Oil får han 200 000 i styrelsearvode och av HiQ 200 000. Vad får av er? ”Han får 100 000 kronor om året i styrelsearvode. Men pengarna betalas ut genom mitt ägarbolag, Kreab & Co, som i sin tur står som ägare till Kreab.”

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Friendly Advice