Afv-portföljen
Bitterljuvt januari för aktieportföljen
Grafiken ovan visar hur samtliga våra SvD-analyser har utvecklats. I den bästa av världar ligger flertalet av de gröna kloten uppe till höger, de röda nere till vänster och de gula lite blandat däremellan. Beaktat börsraset och med lite vilja kan man se ett sådant mönster. Till saken hör att de tre neutral-råden, alltså gula bollarna, är de färskaste analyserna vilket förklarar att det inte hunnit ske så mycket med aktierna.
Idag är det månadsskifte och det blev en av de sämsta januarimånaderna i historien. Det är lite illavarslande eftersom just januari är en månad som anses ha högt prognosvärde som ett slags barometer för hur resten av året kommer gå.
När januaribörsen slutar på plus så slutar helåret på plus över 90 procent av gångerna. Nedgångar i januari är inte lika ödesmättade men det är ett lite dåligt tecken att 2016 börjat svagt.
Vår extremt försiktiga start på aktieportföljen med 50 procent kassa vid årsskiftet har betalat sig bra. Vår portfölj, som ligger på Nordnets sociala handelsplats Shareville, har bara tappat 2,1 procentav värdet så här långt att jämföra med 7,1 procents nedgång för OMXSPI-index som vi jämför med.
Våra innehav har också totalt sett gått marginellt bättre än börsen. Detta trots att vi är förvånade över de stora rasen vi åkt på i Apple, Nordea och H&M.
Månadens förändringar
Under januari har vi köpt lite mer Apple och Nordea efter de blodiga rasen som varit. Sen har vi också fyllt på med tre nya innehav. Dessa är:
** Ework**
Ework är en IT-konsultmäklare vilket innebär att man har lövtunna marginaler på att äga Sveriges (Nordens?) största plattform för enmans- eller fåmanskonsulter. Ework omsätter 2015 drygt 6 miljarder kronor tror vi och kommer göra en vinst på cirka 3,60 kronor per aktie. Kunden är storbolag som tecknar ramavtal med Ework och sedan avropar de enskilda konsulter man vill jobba med. Inte olikt Airbnb eller liknande plattformar. Ework får cirka 5 procent av intäkter och efter sina egna kostnader blir det i dagsläget 1,3 procent kvar. Den siffran tror vi kan stiga till kanske 2 procent om det vill sig väl och bolaget kan fortsätta växa i snabb takt. Aktuell tillväxttakt är 25-30 procent. Även med en avmattad tillväxt kan man om säg tre år skönja ett bolag som omsätter 10 miljarder kronor med en marginal på säg 2 procent (positivt scenario, inget huvudscenario). Det blir i så fall en vinst per aktie på 9 kronor. Rätt p/e-tal på ett framgångsrikt och snabbväxande plattformsbolag bör vara 20 snarare än 15. Men oavsett vilket indikerar det en rejäl uppsida från dagsnivån 60 kronor. Tänk också på att Ework är ett småbolag vilket inte gör aktien lämplig för alla.
SAS Preferensaktie
SAS Preferensaktie ger en årlig utdelning på 50 kronor per aktie, motsvarande knappt 10 procent i direktavkastning.
Om SAS inte går i konkurs så kommer SAS om gissningsvis 4-5 år välja att lösa in preferensaktien mot 525 kronor kontant. Det är ett stort plus, vi gillar inte pref-aktier med evig löptid.
Viktigast av allt: Vi är villiga att ta (icke-dödligt) gift på att SAS Pref är en investering med extremt låg risk för permanent värdeförlust. (Kurssvängningar kan alltid förekomma.)
Sist och kanske minst viktigast: Operationellt går det riktigt bra för SAS nu. Fjolåret slutade med god lönsamhet och utsikterna är för en gångs skulle rätt ljusa även framåt. Bolaget har en nettokassa! Kunderna är dessutom väldigt nöjda med SAS.
Bahnhof
Det här är en snabbväxande internetoperatör som på egna meriter kan försvara dagens värdering. p/e-talet är högt men i en orolig värld är Bahnhof helt rätt eftersom marknaden för nättrafik kommer växa oavsett konjunktur samtidigt som Bahnhof varit mästerligt duktiga på att växa organiskt med utmärkt lönsamhet.
Det som gör att Bahnhof kan fortsätta stiga i relativ närtid vore positiva nyheter om dotterbolaget Elementica. Det här är ett pionjärprojekt där Bahnhof tar minimalt med risk men ändå har skapat sig möjligheten att bygga en unik serverhall granne med Stockholms fjärrvärmeverk. Möjligheten att återvinna spillvärmen från serverhallen ger en enormt bra kalkyl.
Om aktieportföljen
Aktieportföljen startades den 30 december 2015 med 100 000 kronor som ligger på en depå hos Nordnet.
Depån kan följas via tjänsten Shareville och när depån avvecklas kommer avkastningen skänkas till välgörenhet.
Flera av aktieinnehaven återfinns även i skribenternas privata aktieportföljer vilka alltid redovisas öppet.
Syftet med aktieportföljen är att vara en inspiration för privatsparare som dock alltid måste fatta egna beslut på egen risk. På längre sikt syftar portföljen också till att vara en måttstock för att kunna bedöma och utvärdera SvD:s aktienalyser.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.