Afv-portföljen SAS
”Vad tror ni om SAS?”
Det långa svaret förklarar varför.

Ungefär så här har vi tidigare på Shareville skrivit om SAS preferensaktie som är ett obligationsliknande innehav i Börsplus portfölj:
Direktavkastningen på SAS preferensaktie är drygt 9 procent. SAS företagsobligationer handlas runt 5,5 procent med en löptid på cirka två år. Preferensaktien är visserligen efterställd och styrelsen har en härlig flexibilitet kring när återbetalning ska ske men nästan 4 procents differens mellan obligation och PREF är ändå för mycket.
Mycket viktigt är att räntan/utdelningen på SAS PREF börjar klättra uppåt om några år vilket kommer pressa fram en inlösen förr eller senare. Då får man 525 kronor betalt. Plus räntan fram till dess. (Vi gillar inte preffar med evig löptid.)
Operationellt går det riktigt bra för SAS nu. Fjolåret slutade med god lönsamhet och utsikterna är för en gångs skulle rätt ljusa även framåt. Bolaget har en nettokassa! Kunderna är dessutom väldigt nöjda med SAS.
**Än viktigare – vi tror att SAS preferensaktie är en investering med extremt låg risk för “default”. Skälen till det är som följer:
**
- SAS är ett nationellt viktigt företag för Sverige, Danmark och delvis Norge. En kris för SAS vore ett hårt slag mot infrastrukturen. Regionalpolitiskt och på andra sätt blir det oerhört politiskt kostsamt att fälla SAS.
- Vi är helt övertygade om att stamaktieägarna skulle ställa upp en gång till i en eventuell nyemission. Då går PREF-ägarna torrskodda ur krisen. Det har nämligen visat sig väldigt svårt (Lex Eniro) att tvåla till preferensägare.
- Ett intressant case från verkligheten är att se hur det gick till under SAS kris 2012. Under en superintensiv vecka, då konkursförvaltarna ”satt i rummet bredvid” förhandlade SAS fram nya kollektivavtal, ny pensionslösning och ny finansiering. Det hade aldrig gått att göra det med en spretig skara preferensinvesterare och med långa ledtider för bolagsstämmor och annat. En längre process vore omöjlig eftersom SAS då garanterat skulle fallera. Detta eftersom flygbolag, inte olikt banker, alltid måste ha kundernas förtroende eftersom man lever på förskottsinbetalningar.
- Motståndet mot att klämma åt preferensägarna ökar av att SAS i praktiken regleras av ett omfattande konsortialavtalet mellan konungarikena Sverige, Danmark och Norge samt ett 100-tal bilaterala avtal mellan de nordiska länderna och länder dit SAS flyger. Det är helt enkelt inte värt besväret att rucka på allt detta för att klämma åt preferensägarna. Det enklaste är att låta PREF-ägarna sitta i orubbat bo.
Sammantaget kan vi mycket väl tänka oss att SAS preferensaktie kan värderas till runt 550 kronor.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.