En aktieportfölj redo för börsdramatik

Nytt år och nya tag. Med utgångspunkt i de aktieanalyser som publiceras i SvD så kommer här en aktieportfölj som kan tjäna som inspiration i jakten på en bra börsavkastning 2016. Eller kanske minimera förlusterna.
En aktieportfölj redo för börsdramatik - 083aa97b-e0ee-4f94-84b7-aa3c085662bbfitcroph450q80upscaletruew800s7df4d9ad1d5da4416f09dd7258fa032e8c5b7251

Inledningsvis utgörs portföljen av storbolagen Nordea, Volvo, Apple och H&M. Och en nästan larvigt stor krigskassa för att parera börsoron och ha torrt krut för framtiden.

Vi kallar det för en aktieportfölj men inledningsvis har vi bara fyra aktier och det är egentligen på tok för få för att uppnå den riskspridning som en portfölj bör ha. Har man cirka tio väl valda aktier så har man oerhört mycket större riskspridning. För 99,9 procent av alla investerare är riskspridning att föredra framför motsatsen, att satsa allt på ensam succé.

Men i avdelningen låg risk ligger vi ändå i framkant med halva värdet av portföljen i kassan. Det innebär att om aktierna rasar 20 procent så tappar man bara 10 procent. Denna höga andel i kassan illustrerar vår syn på börsen just nu. Värderingen är generellt ganska hög och det finns rätt höga risker som manar till extra försiktighet. Vilket vi också sett de senaste dagarna.

Ett annat mått på vår försiktiga syn är att vi bara har storbolag i portföljen. Småbolagen har till sin natur mycket högre risk i sin verksamhet eftersom de ofta är väldigt beroende av enskilda produkter, marknader, kunder eller nyckelpersoner. Dessutom har småbolagsaktier generellt gått som oljade spjut jämfört med storbolagsindex.

Värderingarna är ofta väldigt upptrissade. När orealistiska förväntningar möter en bister verklighet kan kursreaktionen bli förödande och det är extra jobbigt om likviditeten i aktien torkar in, vilket är en konstant risk med småbolag.

Efter alla dessa brasklappar om faror och risker så är det ändå så att börsen är den plats som utan någon som helst tvekan ger bäst förutsättningar för långsiktigt god avkastning. Det gäller även nu. Särskilt om man väljer lågt värderade aktier i bra bolag där man har tålamod med kortsiktiga svängningar.

Aktierna i portföljen

Nordea (19%)

Nordens största bank ger i vår en utdelning som ger ägarna en avkastning på 7 procent direkt i handen. Och de höga vinsterna ger utrymme för stigande utdelningar på sikt. Vi ser risknivån i Nordea som utomordentligt låg. Även om bankerna står klart bättre rustade i dag så är hotet en komplett djupfrysning av ekonomin som hösten 2008.

Volvo (12%)

I SvD:s aktieanalys lyfter vi fram att Volvo värderas på historiska lägstanivåer jämfört med koncernens omsättning på cirka 300 miljarder kronor per år. Finanserna är goda och med ny ledning finns bra möjligheter att på sikt få upp den skrala lönsamheten. Volvo i portföljen ger en bred exponering mot BNP i Europa och USA.

Apple (11%)

Smartphonejätten dominerar stort i Sverige men globalt är det bara var sjunde smartphone som säljs en Iphone. Trots det och trots att Apples användare är fanatiskt nöjda så värderas aktien som om vinsterna kommer rasa framöver. Aktien värderas till ett p/e-tal på 11. Räknar man bort bolagets bisarrt stora nettokassa (motsvarar över 1 000 miljarder kronor) så blir vinstmultipeln bara 8. Det är lägre än andra “mogna” teknikföretag som IBM, Microsoft och Cisco och enormt långt ifrån heta bolag som Google, Amazon och Facebook. Apple i portföljen är en satsning på den globala konsumenten och megatrenden “det digitala livet”, där alltmer av människans uppmärksamhet riktas in i mobilskärmen.

H&M (9%)

Bolaget är inne i en omstöpning som medför risker och utmaningar. Men H&M har inneboende styrkor som gör att oddsen är goda att man kan ta tillbaka förlorad mark.

Om aktieportföljen

Aktieportföljen startades den 30 december 2015 med 100 000 kronor som ligger på en depå hos Nordnet.
Depån kan följas via tjänsten Shareville och när depån avvecklas kommer avkastningen skänkas till välgörenhet.

Flera av aktieinnehaven återfinns även i skribenternas privata aktieportföljer vilka alltid redovisas öppet.

Syftet med aktieportföljen är att vara en inspiration för privatsparare som dock alltid måste fatta egna beslut på egen risk. På längre sikt syftar portföljen också till att vara en måttstock för att kunna bedöma och utvärdera SvD:s aktienalyser.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

Här hittar du Afv-portföljen

Här hittar du alla portföljer

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel finns på www.svd.se. I juli 2019 migrerades denna och ett tusental andra artiklar över från SvD till analystjänsten Börsplus och därefter (april 2020) till Affärsvärlden. I vissa fall har delar av dessa artiklar dessvärre inte följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla tabeller, bilder, formatering eller rutor med tilläggsinfo. Om du vill vara säker på att läsa en artikel med helt fullständig information bör du alltså söka rätt på ursprungsversionen på www.svd.se. Ett enkelt sätt att hitta dit är att via en sökmotor som Google söka på ”SvD Börsplus + [Bolag] och/eller [Rubrik]”.
Annons från Envar Holding AB