Afv-portföljen
Portföljen: Mörker i mars

Mars blev den värsta månaden hittills för Börsplus portfölj sedan starten i slutet av 2015. Portföljen tappade 11,7 procent. Börsen som helhet (OMXSGI) noterade en nedgång på 12,5 procent. Sedan årsskiftet är portföljen ned 19 procent.
Den relativa utvecklingen är en rätt stor besvikelse. Vi har haft en dryg tredjedel av portföljen i kassa och ändå är utvecklingen ungefär i nivå med index under en börskrasch. Översättning – våra aktieval har gått riktigt svagt.
Särskilt är det innehaven i värdeaktier som inte lönat sig. Då avser vi aktier i bolag med låg värdering av nuvarande vinster men också med vissa operativa problem eller turn-around-inslag. Mekonomen, Proact, Traton och Doro är exempel och samtliga har fallit mer än dubbelt så mycket som börsen under mars.
Månadens sämsta aktier
- Mekonomen -42%
- Tobii -37%
- Nyfosa -36%
Värdeaktierna finns representerade högst upp på förlorarlistan av Mekonomen. Till råga på allt har bildelskedjan startat april med att gå ned ytterligare över 10 procent på börsen. Detta efter att Mekonomen sänt ut ett pressmeddelande om att man i samtal med sina banker fått lättnader i lånevillkoren för sin bankfinansiering. Det bådar inte gott, om marknaden förblir svag.
Vi hittar också portföljens exponering mot fastighetssektorn på förlorarlistan. Detta är en bransch som fått massor av stryk på att finansieringsmarknaden kärvat ihop rejält. Det är till exempel helt andra prisnivåer för att sälja obligationer idag än för en dryg månad sedan. Detta har för övrigt också fortplantat sig till preferens- och D-aktier vars direktavkastning ökat kraftigt. I portföljen har Akelius D sjunkit 21 procent i mars, till en direktavkastning på 7,75 procent.
Nyfosa har också drabbats och är ned 36 procent. Vi noterar ändå att Jens Engwall krånglat sig ur en affär om att köpa fastigheter för 8 miljarder från SBB till pre-corona-nivå.
Månadens bästa aktier
- H&M Säljoption +373%
- Leovegas +5%
- Boule -10%
Man vet att det varit börskrasch när bästa innehavet är en säljoption. Säljoptionen på HM har växt till vårt näst största innehav efter SEB under mars. Optionen ger oss rätt att sälja H&M för 170 kr och löper till halvårsskiftet.
På vinnarlistan hittar vi också en ”stanna-hemma”-aktie i form av Leovegas och ett medicinteknikbolag.
Månandens transaktioner
- Sålt hela posten i Medistim. Detta i två omgångar till snittkurs 148 kr. Avkastning blev 120 procent på investeringen under 15 månader.
- Sålt posten i Doro. Investeringen gav en avkastning på minus 27 procent på drygt ett år.
- Sålt posten i Nordea. Totalavkastningen blev minus 22 procent på drygt ett år.
- Köpt post i Bahnhof. Aktien gick upp 6 procent efter inköp till slutet av mars.
- Köpt post i Nent. Aktien steg 14 procent under mars.
- Ökat innehav i SEB
- Ökat innehav i Boule
Under mars har vi gått igenom så gott som alla de köpråd Börsplus lämnat under de senaste sex månaderna. Detta för att uppdatera oss kring vilka tidiga effekter av corona som kan ses och om krisen gör att vi direkt måste ompröva råden. Vi har kallat detta coronarevideringar.
I några fall har det mynnat ut i att vi slopat köpråd och även på portföljaktier som därför sålts. Det gäller Doro, Nordea och Medistim. Mer kan läsas i coronarevideringarna på dessa aktier.
Två helt nya innehav har tagit plats i portföljen, Nent och Bahnhof. Bahnhof är en gamla bekant som kommit ned i pris utan att verksamheten ser ut att ta mycket skada av viruskrisen. Nent är en kortsiktig förlorare när de stora fotbollsligorna ställts in vilket sänkt aktien. Vi gissar ändå att det inte håller i sig så länge. Dessutom har Nent gjort en del underliggande förbättringar som gör oss mer trygga med aktien än tidigare – till exempel förlängt sitt avtal Disney.
Aktiviteten har alltså varit ganska hög under börskraschen. Framtiden får utvisa om det varit gynnsamt.
Du kan se Börsplus portfölj här
Om aktieportföljen
Aktieportföljen startades den 30 december 2015 med 100 000 kronor som ligger på en depå hos Nordnet. När depån avvecklas kommer avkastningen skänkas till välgörenhet.
Flera av aktieinnehaven återfinns även i skribenternas privata aktieportföljer vilka alltid redovisas öppet.
Syftet med aktieportföljen är att vara en inspiration för privatsparare som dock alltid måste fatta egna beslut på egen risk. På längre sikt syftar portföljen också till att vara en måttstock för att kunna bedöma och utvärdera Börsplus aktieanalyser.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.
Här hittar du Afv-portföljen
Här hittar du alla portföljer