Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Analytiker: Andra faktorer bakom kursfallet

2019-11-20 11:07
Foto: Lars Pehrson/SvD/TT

Analytikerna tror inte att de nya uppgifterna från SVT:s Uppdrag granskning påverkar synen på Swedbanks aktie. Att kursen backar 3 procent under förmiddagens handel beror på andra faktorer, tror bedömare.

Spänningen var stor inför den information om Swedbank som SVT:s Uppdrag granskning, UG, meddelat att de skulle avslöja under onsdagsmorgonen; Uppgifterna om penningtvätt som släpptes i våras fick aktien att störtdyka.

Läs mer: Swedbank kan ha brutit mot USA-sanktioner

Men vid börsens öppning stod det klart att marknaden gjorde bedömningen att uppgifterna inte var särskilt allvarliga. Swedbank handlades ned cirka 3 procent. Men Handelsbanken var inte långt efter med en kursnedgång på drygt 2 procent. 

– I och med att både Swedbank och Handelsbanken är ned nästan lika mycket så tror jag snarare det handlar om Nordeas bankanalys än tv-programmet, säger Andreas Håkanson, analytiker på Danske Bank.

I analysen sänker Nordeas analytiker SEB till behåll, Handelsbanken till sälj och Swedbank till sälj.

Andreas Håkanson säger också att hans syn på Swedbanks aktie inte förändras av uppgifterna som UG presenterat.

– Nej, det påverkar inte mina bedömningar. Det var två case som Uppdrag granskning lade fram idag. Det ena var väldigt likt det vi hörde i våras – att det är ryska pengar som tvättats genom olika konton. Så det var inget nytt.

Läs mer: Sparekonomerna om Swedbank: Redan inprisat i kursen

Det andra caset rörde ett eventuellt sanktionsbrott. Uppdrag granskning, UG, har avslöjat att storägare till den ryska vapentillverkaren Kalashnikov har skickat runt 10 miljoner kronor till sin amerikanska motsvarighet – Kalashnikov i USA. Detta trots att internationella sanktioner förbjuder bolagen att göra affärer. Men bedömare som Affärsvärlden talat med menar att det inte är säkert att Swedbank kan lastas för detta. Dessutom rör transaktionerna ”bara” cirka 10 miljoner kronor.

– Att man skulle upptäcka sanktionsbrott i Swedbank har vi varit oroliga för sedan i våras, och det är också delvis därför som aktien handlats ned så mycket. Men om detta är det enda sanktionsbrott de hittat känns det inte allvarligt, , säger Andreas Håkansson.

Inte heller Lars Söderfjell, nordisk aktiechef på Ålandsbanken, tror att UG:s uppgifter kommer att påverka synen på Swedbanks aktie.

– Jag tror inte det här förändrar helhetsbedömningen av aktien. Med all sannolikhet kommer banken få stora sanktioner från USA, men jag tror inte att innehållet i programmet påverkar storleken på sanktionerna särskilt mycket. Och mycket ligger redan diskonterat i aktiekursen, säger han.

Dessutom är det oklart om Swedbanks agerande utgör ett brott mot sanktionsbestämmelserna.

– Det är inte helt klarlagt, säger Söderfjell.

Enligt ett pressmeddelande från Swedbank i morse säger banken att man redan kände till de affärer som UG presenterat.

”Under en intervju som SVT gjorde den 7 november mottog banken ett dokument, som lämnades över till den interna utredning som leds av den internationella advokatfirman Clifford Chance. Enligt besked från Clifford Chance var information i dokumentet, i den mån den är relevant för undersökningen, redan känd inom den interna utredningen.”

Läs mer: Affärsjuristen: Brott mot sanktioner är mycket värre

Enligt pressmeddelandet innebär de transaktioner som UG avslöjat inte att Swedbank brutit mot några sanktionsbestämmelser.

”Banken känner inte till att några överträdelser av OFAC:s sanktionsbestämmelser skulle ha framkommit i den pågående interna utredningen.”

Inte heller på DNB kommer de nya uppgifterna att resultera i några större prognosjusteringar eller förändringar i rekommendationer.

– Vi diskuterade programmet i morse och vår bedömning är att det inte tillför något nytt. Beloppet, 10 miljoner kronor, är också relativt litet, säger Anders Rudolfsson, mäklare på DNB Markets

– Sedan kan det förstås tillkomma information i samband med de amerikanska myndigheternas granskning som UG inte känner till. Och det ska man ha respekt för, säger han.

Annelie Östlund

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom