Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Andersson vill införa skatt på utflyttning av kapital

2017-11-29 13:22
Finansminister Magdalena Andersson. Foto: Alexander Larsson Vierth/TT

För att hindra skatteplanering vill regeringen införa en utflyttningsskatt för personer som för ut kapital från Sverige. Det säger finansminister Magdalena Andersson till Ekot.

Hon tog på onsdagen emot ett förslag från Skatteverket där personer som för ut tillgångar som när de säljs har en vinst på över 100.000 kronor ska betala skatt. Regeringen vill införa förslaget så snart som möjligt.

"Det är ett intressant förslag om det kan göra att fler av de människor som flyttar utomlands i syfte att undvika att betala skatt, kan komma att betala skatt i Sverige", säger Magdalena Andersson.

Förslaget innebär att de flesta kommer att få uppskov från beskattning när kapital flyttas utomlands, men när tillgångarna väl säljs, och ger en vinst över 100.000 kronor, ska de beskattas i Sverige. Det handlar till exempel om aktier och andelar i handelsbolag, enligt Skatteverkets förslag.

Utflyttningsbeskattning ska inte gälla till exempel sparande i investeringssparkonto eller fastigheter.

Magdalena Andersson säger att förslaget kommer att innebära ökade skatteinkomster men också större besvär för den som flyttar ut kapital.

Elin Hanspers

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom