Bankaktier faller efter slopade utdelningar

Aktien i Unicredit, Italiens största bank, faller med nästan 5 procent på Milanobörsen sedan banken dragit tillbaka ett förslag om utdelning och återköp av aktier. Beslutet ligger i linje med rekommendationer från Europeiska centralbanken (ECB).
Bankaktier faller efter slopade utdelningar - intesa-sanpaolo_binary_6984751.jpg

Den italienska konkurrenten Intesa Sanpaolo, vars aktie rasar nästan 7 procent, ska ta upp frågan om utdelning på ett styrelsemöte på tisdagen.

Det var i fredags som ECB uppmanade banker i eurozonen att stoppa utdelningar och återköpsprogram för sammanlagt cirka 30 miljarder euro (cirka 330 miljarder kronor) åtminstone till oktober i år. ECB vill i stället att avkastningen används av bankerna för att främja ekonomisk aktivitet i den recession som står för dörren till följd av coronapandemin.

Andra storbanker i Europa, som ABN Amro, Bank of Ireland och Rabobank, har liksom Unicredit sagt att man kommer att följa ECB:s rekommendationer, rapporterar nyhetsbyrån Reuters. I Schweiz har dock storbanken UBS, trots rekommendationer från schweiziska myndigheter och landets regering, valt att hålla fast vid förslag om utdelning på motsvarande 11 miljarder kronor.

Frågan är het även i Sverige. Finansinspektionens generaldirektör Erik Thedéen har sagt att han förväntar sig att banker och kreditmarknadsbolag avstår från att dela ut medel till aktieägare fram tills att den stora osäkerheten kring det ekonomiska läget har klarnat. Storbankerna Handelsbanken, SEB och Swedbank har sedan dess skjutit upp utdelningsbeslut till senare i år.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Trapets
Annons från Invesco