Vi upplever för tillfället problem med vår inloggningstjänst, allt material är för tillfället upplåst
Hej, tack för din order! Din betalning är nu genomförd och ditt konto verifieras, var god och invänta e-mail med aktiveringslänk för att kunna använda ditt konto.
Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Bornold: Att hålla fast vid utdelningarna vore väldigt tondövt

2020-03-24 11:16
Joakim Bornold. Foto: Söderberg & Partners

Såväl FI som finansmarknadsminister Per Bolund uppmanar bankerna att inte dela ut pengar till ägarna. Ett rimligt önskemål, enligt Joakim Bornold, sparekonom på Söderberg & Partners.

Under tisdagen meddelade Finansinspektionen att de går ut med ett brev till samtliga banker och kreditmarknadsbolag under FI:s tillsyn där de uppmanar dessa företag att avstå från att dela ut medel till aktieägarna "fram tills att den stora osäkerheten kring det ekonomiska läget har klarnat".

Även finansmarknadsminister Per Bolund, som under tisdagen träffade Finansinspektionen, Riksbanken och Riksgälden för ett extrainsatt möte i Finansiella stabilitetsrådet, uppmanar banker och kreditbolag att avstå från utdelningar.

- Jag vill vara mycket tydlig. I den här tiden när vi har stor oro i vår ekonomi och i samhället, när människor riskerar att förlora sina jobb och företag riskerar att gå omkull, då är det inte rätt läge för bankerna att göra utdelningar till sina ägare, säger han, enligt TT.

Söderberg & Partners sparekonom Joakim Bornold anser att uppmaningen är rimlig.

- Bankerna är välkapitaliserade och klarar säkert av att dela ut en del av sin kassa till sina aktieägare men det vore väldigt tondövt, säger han och fortsätter:

- När hela samhället rustar sig för den tuffaste perioden sedan krisen på 90-talet så kan inte bankerna mena att det är rimligt att dela ut pengar till aktieägarna. Det skulle inte bara uppfattas girigt - det skulle vara girigt. Det är bättre att avvakta och låta en extrastämma besluta om eventuell utdelning till hösten.

Elin Hanspers

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom